Bilim kurulu üyesinden sokağa çıkma yasağı gelebilir mi sorusuna şartları açıkladı!

Türkiye'de günlük koronavirüs vakalarının 1000 rakamlarının üzerine çıkması ile birlikte bölgesel kısıtlamaların nasıl uygulanacağı konusu merak edilen konular arasında yer aldı. Bu kapsamda; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin açıklamalarını an bean aktarıyoruz. Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bugün Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Necmi İlhan bir değerlendirme yaparak sokağa çıkma yasağının uygulaması için gerekli olan şartları açıkladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Profesör Dr. Mustafa Necmi İlhan vaka sayıların az olmasında sağlık çalışanlarının emeğinin yadsınamaz olduğunu ifade ederek, sağlıkçıların 36 saate kadar icab görevinde bulunarak çalıştıklarını, 12 saat istiraat edip, tekrar 36 saat çalışma sistemi ile görevlerin başında olduğunu ifade etti. Bu süreçte sağlık kadroların yanı sıra güvenlik görevlileri, temizlikçiler, yemekhane çalışanı, tüm personel çok emek verdiğini bu süreçte enfekte olan çok sağlıkçı çalışan bulunduğunu, vefat eden 30'a yakın doktorun, daha fazla sayıda sağlık çalışanın olduğunu ifade ederek, sosyal mesafeyi ihlal eden görüntülerin sağlık çalışanlarını derinden üzdüğünü ifade etti.

AÇIK ALANLARDA VİRÜS BULAŞIR MI?

Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Necmi İlhan yaptığı açıklamada; bu konuda farklı bir algının olduğunu, açık alanlarda virüs bulaşma riskinin bulunmadığı gibi bir algı bulunduğunu. Fakat bunun yanlış olduğunu, kapalı alanlarda bulaş riskinin daha fazla olduğunu, açık alanlarda ise bulaş olmuyor demek yanlış ifade olduğunu, sade riskin biraz daha azaldığını ifade etti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELECEK Mi?

Sokağa çıkma yasağı gelecek mi? Bölgesel kısıtlamalar nasıl uygulanacak? kısıtlamalara ilgili İllerde oluşturulan Umumi Hıfzıssıhha kurulu yetkili olacak. O il genelinde hafta sonu için sokağa çıkma yasağı ilan edebilir. Bazı sokaklarda bulunan saatlerde kısıtlama getirilebilir. Alışveriş Merkezi kapatılabilir, vaka sayılarının sürekli arttığı illerde kısıtlamalara gidilme ihtimalin olduğunu ifade ederek ancak vaka sayılarının Türkiye genelinde 2000-3000 olması akabinde ülke genelinde buna benzer bir kısıtlama getirilme durumunun konuşabileceğini ifade etti.