İstatistiksel verinin yanı sıra, tahmini olarak 20 yıl içerisinde iş jetleri, tek koridorlu dar gövdeli ticari uçaklar ve geniş gövdeli uçakların, havacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin küresel filolarına katılmasıyla şu andaki aktif mevcut uçak sayısı 22.000’lerden 2035’li yıllarda 45.000’lere ulaşacaktır. Boeing’in Pilot, Kabin Ekibi ve Teknisyen ihtiyaç tahmin raporuna göre, 2016-2035 yılları arasında dünyadaki tüm havayollarının küresel filosuna yaklaşık 45 hava aracı dâhil olmasıyla birlikte dünya çapında 617 pilot açığı ortaya çıkacak. Böyle devasa bir boşluğu doldurmak için şirketlerin pilot yetiştirmek için yenilikçi teknolojiler, araçlar ve öğretim metotlarıyla zenginleştirilmiş eğitim stratejilerine ihtiyacı olacaktır.

Ülkemizde ise havacılık sektörüne yapılan yatırımlar sonucu sektörün büyümesi ve ivmelenmesi, İstanbul’un Kafkasya, Balkanlar, Avrupa, Asya ve Afrika açısından bir bağlantı noktası olarak konumlandırılması sektördeki tüm kariyer alanlarında yetişmiş personel ihtiyacını arttırıcı bir etkidir. Türkiye'de yaklaşık 900 yabancı pilot ile birlikte 6 bine yakın pilot görev yapmaktadır. Sektörün hızla büyümesi nedeniyle artan pilot ihtiyacı yabancı yardımcı pilot alımı yapılarak karşılanmaya çalışılmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) yabancı pilot istihdamını kısıtlayıcı kurallar getirmesi nedeniyle ise yerli pilot ihtiyacını karşılamaya yönelik açılan profesyonel pilot yetiştiren kurslara adeta bir talep patlaması yaşanmaktadır. Türkiye'ye son yıllarda ciddi bir iş jeti girişi bulunmaktadır. Hava kargo, yangın söndürme ve hava ambulans gibi uçaklar da çoğalmıştır.

Tüm bu istatistik ve yapılan yatırım planları göstermektedir ki, sivil havacılık sektörünün çok hızlı bir şekilde gelişmesi ve genişlemesi ile birlikte, sivil havacılık alanında pilot ihtiyacı da sektör büyümesine bağlı olarak hızla artmaktadır. Ülkemizde pilot ve pilotaj eğitimi konusunda eğitim veren kurum sayısı ne yazık ki sektör büyüme seviyesine yetişebilecek durumda değildir. Devlet ve özel üniversitelerin kontenjan ve eğitim süreleri temel alınacak olursa, sektör ihtiyacının karşılanabilmesi mümkün görünmemektedir.

Gelişen havacılık teknolojisi ve havayolu ulaşımının artan önemi dolayısıyla ülkemizde ciddi yatırımların yapılması, İstanbul hava limanın açılması, uçuş noktası olarak 55 adet pistin bulunması, daha da önemlisi ülkemizin uluslararası havayolu taşımacılığının İpek yolunu oluşturması, kurumumuz için de havacılık alanında çözümün bir parçası olma zaruretini doğurmuştur.

Sektörde yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler neticesinde 2019 yılı itibariyle ülkemizde pilot açığının yaklaşık 7000 civarında olduğu tespit edilmiştir. Bu sayı sürekli gelişen havayolu taşımacılığına ve artan uçak sayısıyla orantılı olarak yükselerek devam etmektedir. Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak yapılan yoğun ve titiz çalışmalar neticesinde kalıcı adımlar atılmış, pilotaj eğitimi verebilmek ve ülkemiz havacılığına katkı sağlamak amacıyla 2018 yılı sonunda “Sivil Havacılık Uçuş Akademisi”nin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

Akademi’nin kurulmasının ardından üniversitemize ait ICAO standartlarına uygunluk çalışmaları ile gerekli izin ve yazışmaları yapılan 2500 metre uzunluğunda 45 metre eninde olan tüm uçakların iniş kalkış yapabileceği kapsamlı bir meydan ve pist çalışmasında temel atma aşamasına gelinmiştir. Bakım ve hangarlama hizmetlerinin verilebileceği bir meydan özelliği taşıyan pist bölgesi, Konya il merkezine 30 km uzaklıkta Sarayönü ilçesinde bulunmaktadır. Tüm bu hazırlıklar ile bölgemizin en büyük eksiği olan Genel Havacılık ve Sportif Havacılık faaliyetlerinin başlatılması da hedeflenmektedir.

Yaklaşık bir buçuk yıllık yoğun bir çalışma ile hazırlıkları tamamlanan bu süreci takiben “Sivil Havacılık Uçuş Akademisi”nin pilotaj eğitiminde kullanılmak üzere aşağıda özellikleri belirtilen 2017 model Tek Motorlu eğitim uçağı gerekli tüm yasal prosedürler uygulanarak Selçuk Üniversitesi envanterine kaydedilen ilk uçak olmuştur. 2019 yılı son çeyreğinde başlatılması planlanan pilotaj eğitimi teorik derslerinin ardından söz konusu filo yeni eğitim uçaklarının katılımıyla daha da büyüyecektir.

UÇAKLARIN TEKNİK BİLGİLERİ:

  • Uçağımız iki kişilik TECNAM P2008 modeli olup İtalyan üretimidir.
  • 2017 yılında imal edilmiş, 350 saat gövde ve motor saatine sahiptir.
  • Motor 100 beygir gücünde Avusturya ROTAKS markadır.
  • Kanat genişliği 9 metre gövde uzunluğu ise 7 metredir.
  • Kanat alanı 11,5 metrekareden oluşmaktadır.
  • Ağırlığı 630 kg, Yakıt kapasitesi ise 110 litredir.
  • Seyir hızı 215 km/ saattir
  • Tam kapasite yakıtla 1277 km menzile sahiptir
  • Maksimum servis tavanı 13.993 feet tir
  • Saniyedeki tırmanma hızı 5,85 metre/saniyedir

Uçuş Akademimizde verilecek eğitimler

  1. Teorik Bilgi Dersleri
  2. Hususi Pilot Lisansı-PPL
  3. Ticari Pilot Lisansı-CPL
  4. Havayolları Nakliye Pilot Lisansı-ATPL ve
  5. Uçuş Öğretmenliği Kursu-FI

Basın duyurusunun tam detayları için www.pilotaj.selcuk.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.