Ülke gündemini uzun süredir meşgul eden konuların başında Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı ve Amerika’nın bu eylem karşısında ise Türkiye’ye yaptırım uygulayacağı yönünde söylentilere sebep olan S-400, hava savunma füzeleri yer alıyor. Uzun adı ile S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’ne ilişkin sevkiyatlarda ise bugün üçüncü güne gelindi. Sevkiyatlar planlandığı gibi devam ederken birçok kişi ise daha önce Amerika’dan alınan Patriotlardan ne yönden farklı olduğu ne vaat ettiği, faydasının ne yönde olduğu gibi çeşitli soruları soruyor. Özellikle Türkiye olarak savunma ve milli güvenlik harcamalarının bütçede oldukça büyük bir payı olduğu da biliniyor. Bu kapsamda acaba S-400’ler hem mali hem de teknik yönden Türkiye’ye ne gibi olanaklar sunuyor, işte bu konu merak konusu olarak gündemde fazlası ile yer etmiş durumda.

S-400’ler ile Patriotlar Arasındaki Teknik Farklar

Günümüzdeki birçok ülke gibi Türkiye de milli savunma ve güvenlik araçları ile ekipmanının tedarikini Amerika’dan yapmaktaydı. Bu sene başında ise Rusya ile iyi ilişkiler sonucunda, Rusya’da üretilen S-400Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem’lerinin ülke güvenliği için kullanılması amacıyla el sıkışıldı ve sevkiyat planlandı. Bu noktada bu savunma sisteminin önceden kullanılan Patriotlardan teknik olarak farkı var mı?

Öncelikle Rusya tarafından üretilen bu hava savunma sistemleri henüz aktif bir savaş ortamında test edilmedi. Bu sebeple de uzmanlar tamamen test ortamında sunulan sonuçların gerçeği yansıtmayabileceğine dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Patriotlar ise aktif olarak Körfez Savaşı, Yemen Savaşı’nda kullanıldı. Fakat özellikle Körfez Savaşı’nda Patriotların düşük vurma oranına sahip olması, sisteme olan güveni azaltmıştı.

  • Patriotların azami hedef hızı 1,38 km/saniye iken S-400’lerin ise hızı 4,8 km/saniye olarak göze çarpıyor.
  • S-400’lerin hedefi vurma yüksekliği 27 km iken Patriotlarda bu oran 24,2 k olarak yer alıyor.
  • Atışa hazır gelmede ise S-400’ler 5 dakikada bu sürece girerken Patriotlar ise 25 dakikada bu süreci işliyor.
  • S-400’ler ise yine teknik olarak 32 füzelik batarya kapasitesine sahipken Patriotlarda bu 24 PAC-2 veya 96 PAC-3 füzelik batarya şeklinde bulunuyor.

Teknik özellikle değerlendirmesinde her ne kadar S-400’lerin açık ara önce gibi görünse de tek olumsuz yanı henüz aktif bir savaşta kullanılmamaları olarak gösteriliyor. Bu durumda ülkemize kurulduktan sonraki çalışma performansları ise değerlendirmede önemli rol oynayacak gibi görünüyor.

Fiyat Bakımından Karşılaştırma

12 Temmuz’dan bu yana ülkemize sevkiyatları devam eden S-400’lerin satın alımında toplamda 2 sistem satın alınmış olup 4 batarya şeklinde alım yapıldığı biliniyor. Toplam 36 fırlatıcı satın alınırken her bataryada ise 36 füze hazır olarak atış onayını bekleyecek. Toplamda alınan dört batarya için ise Rusya’ya 2,5 Milyar dolar ödenecek. Bu noktada önceki yıllarda Amerika’dan aldığı Patroitlara ise yaklaşık 3,5 Milyon dolar ödemekteydi. Özellikle fiyat bakımından ise aynı performansı kağıt üstünde sunacağı görülen S-400’lerin üstünlüğü bulunuyor.

15 Temmuz Sonrası ABD’den S-400 Yaptırımı Gelecek Mi?

Özellikle Rusya ile S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem’lerinin alımı için el sıkışıldığı ilk andan bu yana Amerika tarafında Türkiye’ye hem ekonomik hem de siyasi yaptırımlarıngeleceği ifade ediliyordu. Hem Amerika Mili Savunma Bakanı hem de Trump tarafından ima edilen bu yaptırımlara yönelik ise geçtiğimiz günlerde Trump ve Erdoğan’ın bir araya geldiği G-20 toplantısında, vazgeçildiği izlenimi verilmişti. Fakat Bloomberg tarafından yapılan haberde ise ABD’nin konu ile ilgili yaptırım kararını 15 Temmuz sonrası açıklayacağı yönünde olduğu bildirildi. ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ile Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından açıklanması beklenen bu konu ile yetkililer henüz bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Yaptırım olup olmayacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.