Çevre ve Şehircilik Bakanı depozito uygulamasına başlıyor. Pet, aliminyum ve cam şişelerdeki atıkların geri kazandırılmasına yönelik olarak yapılacak çalışmada ilk olarak Türkiye Çevre Ajansı tarafından bir çalışma başlatıldı. Buna göre büyük alışveriş merkezleri ile kent meydanlarında depozito iade noktaları oluşturulacak.

Depozito uygulaması 1 Ocak 2022 tarihinde başlayacak. Buna göre ambalajlar için yeni standartlar belirlenecek ve kayıt altına alınarak geri kazandırılmasına yönelik olarak TÜÇA depozito yönetimi kapsamındaki şartlara yöne geri iade alınacak.

Depozito ücretleri ne kadar olacak?

Bilindiği gibi sıfır atık projesi kapsamında ilk olarak marketlerde satılan poşetlerin ücretli hale gelmesi uygulaması hayata geçirildi. Bu sayede poşet atıklarının doğaya verdiği zararlar aza indirgendi. Pet şişer içinde ücretleri ve uygulamanın nasıl olacağı da açıklandı. TÜÇA belirlenen ücret iadesini üreticiden tahsil edecek. Üretici firmalar depozito bedellerini TÜÇA'ya yatıracaklar. Cam şişe, pet şişe yada alüminyum şişeleri belirlenen noktalara getiren tüketici bu noktalarda ödeme alacalar. Şimdilik ücret tarifesi açıklanmadı. Depozito iadesi yapan tüketicinin ne kadar para alacağı belli olur olmaz paylaşmaya devam edeceğiz.