Türkiye Mart 2020'den bu yana pandemi süreci ile mücadele etmektedir. Bu mücadele sürecinde devlet milyarlarca lira yardım yapmaya devam ediyor. 83 milyonu aşkın bir nüfusa sahip olduğumuzdan dolayı yardım tutarları az gibi görünse de nüfusu çok daha az ülkelerin Türkiye kadar yardım yapmadığı sıklıkla gündeme gelmektedir. Peki Türkiye'de pandemi olmasaydı, pandemi ile sadece memur ataması yapılsaydı? Kaç memur atanırdı? Sizler için pandemi bütçesine yönelik memur alımını kıyaslıyoruz.

Önemli Not: Pandemi bütçesi olarak 2 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından paylaşılan sosyal korunma kalkanı çerçevesinde yapılan ödemeler, esnafa verilen kredi ve destek ödemeler, ihracatçılara verilen destek ödemeleri baz alınmıştır. Pandemiye yönelik ek harcamalar hesaplanmamıştır. Bunlarda hesaba katılırs bütçe neredeyse iki katına çıkıyor.

Kaç Memur Alınırdı?

Kamu kurumlarına yeni atanan bir memurun maaş, sigorta prim ücreti ve maaş vergilerinin 6 bin TL olduğu baz alındığında harcanan bütçe ile 780 bin memur ve personel ataması yapılırdı. İlgili hesaplamalar 56 milyar TL ve 6 bin TL maaş üzerinden hesaplanmıştır. Türkiye pandemi sürecinde ciddi yardımlar vermekte olup böyle bir süreç yaşanmasaydı tüm bütçeye memur ataması yapılsaydı neredeyse 1 milyona yakın devlette istihdam sağlanırdı. Yani pandeminin devlete ekonomik olarak yükü oldukça fazla oluyor.

Alım yapılacak memur türüne göre de hesaplama değişir. Yani mühendis, doktor, polis, askeri personel gibi atamalar yapılsaydı sayı çok daha düşük olurdu çünkü bu mesleklerin sigorta yükleri ve maaşları daha fazladır. Ancak öğretmen, hemşire, düz memur, bakanlık işçisi (ikramiye almadığı varsayılmalı) gibi atamalar yapılsaydı 780 bin civarında kamuya atama yapılırdı.