Özel sektörde işe girmeden önce mülakat nasıl yapılıyor, mülakatlar da adaylara hangi sorular soruluyor? Ülkemizde okullardan ya da eğitim yerlerinden mezun olan adaylar işe girmek için hem Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ye giriyor hemde özel sektörlerin açmış olduğu sınavlara girmektedir. Buna göre kamu kurumlarındaki mülakat sistemleri sabit ve bilinmektedir fakat özel sektörde ki iş görüşmelerinde mülakatların nasıl yapıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Peki özel sektörde iş görüşmeleri nasıl yapılıyor, iş görüşmelerinde adaylara ne gibi sorular soruluyor, adaylar nasıl davranmalıdır?

İki Mülakat Uygulanıyor

Özel sektör firmalarının çoğunda iki mülakat sistemi uygulanıyor. Buna göre birinci mülakatta insan kaynakları personelleri ile işe girmek isteyen kişi görüşmektedir. Bu görüşme esnasında kendini tanıtır mısın, daha önce neler yaptın, neden bu sektörü seçtin, neden seni seçmeliyiz gibi sorular sorulmaktadır ve aday cevaplamaktadır. Alınan cevabı insan kaynakları personeli değerlendirmekte ve uygun görmesi halinde adayın ikinci mülakata girmesine hak verilmektedir.

İş Sahibi ile Görüşülüyor

İnsan kaynakları personeli işe girmek isteyen adayı uygun görmesi halinde kişiyi esas patron ile görüşmektedir. İş sahibinin yanına giden adayın yanında genel olarak insan kaynakları personeli de oluyor ve iş sahibi adaya kendini tanıtır mısın, neler yaptın, daimi çalışmak istiyor musun, neler bekliyorsun gibi sorular yöneltiyor. Bu adımlar da geçildikten sonra adaya biz sizi ararız deniliyor ve ayrılınıyor. Daha sonrasında aday eğer uygun görülürse şirket yetkilisi tarafından telefonla aranarak şirkete çağrılıyor ve iş anlaşmaları yapıldıktan sonra işe başlama evresine geçiliyor.