Türkiye oluşumunu tersiyer ve kuaterner olmak üzere üçüncü ve dördüncü zaman diliminde tamamlamış engebeli ve genç bir ülkedir. Oluşumu yeni tamamlandığından dolayı masif arazi sayısı oldukça kısıtlı olmak ile birlikte ülkenin her bir yanında aktif faylar bulunuyor. Özellikle yıllardır İstanbul'da büyük bir deprem beklenmektedir. Olası İstanbul depremine yönelik senaryolar hazırlanmaya devam ederken yeni bir çalışma daha ortaya konuldu. Bu çalışmaya göre olası bir depremde İstanbulda kaç bina yıkılır? İstanbulda kaç milyon kişi depremden etkilenir? İşte bu tip soruların yanıtları resmen duyuruldu.

Kaç Bina Yıkılm Tehlikesi Altında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırmada şehirde bulunan 200 bin binanın olası bir depremde ağır ya da orta büyüklükte hasar alacağı belirtilmektedir. 200 bin binanın böyle bir durum ile karşı karşıya kalması oldukça büyük bir tehdit olarak görülmekte olup böyle bir durumda civar şehirlerden gelen AFAD, İtfaiye, arama kurtarma ekiplerinin dahi yeterli olmayabileceği endişesi var.

Kaç Kişinin Hayatı Tehlikededir?

Şu anda 200 bin olarak hesaplanan bu binalarda yaklaşık olarak 3 milyon kişi yaşıyor. Olası bir depremde 3 milyon kişi için senaryolar çok iç açıcı durmamaktadır. Özellikle Avcılar ile Silivri bölgesinde ki binaların tehlikeli olduğu belirtilmektedir.

48 Bin Bina Çok Tehlikede

İstanbul'da yapılan 48 bin bina şuanda çok tehlike durumunda. Olası bir deprem durumunda tehlikeli olarak gözüken bu binaların yıkılabileceği olasılığında durulmakta olup buda yaklaşık olarak 500 bin ile 750 bin arasında kişinin yaşadığı anlamına gelmektedir.