Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarında geçici sürede istihdam Toplum Yararına Programları kapsamında görev yapan personeller ilk olarak Çin Wuhan kentinde çıkan ve Dünya geneline yayılan 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs nedeniyle izinsiz olarak çalıştıklarını belirtmekteler.

İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından protokoller yapılmıştı. Okulların temizliğinde, çevre düzenlemesinde ve güvenliğini sağlanması amacı ile 2019 ve 2020 eğitim döneminde önceki yıllara göre daha fazla sayıda TYP alımı gerçekleşti. Eğitim ve öğretimlerin tamamlanmasına 2 ay süre kala kadro taleplerini iletmekteler.

ASGARİ ÜCRET MAAŞI ALMAKTALAR;

Maaş haklarında düşük bir ücretle çalışıyorlar ve asgari ücret düzeyindeki maaş hakları bulunuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI ALAMIYOR;

TYP çalışanlarının sorunlarından bir tanesi de sözleşme süresinin sona ermesinin ardından işsizlik sigortası ücreti ödenmiyor.

TYP personelleri İŞKUR üzerinden 9 aylık ya da 6 aylık olarak istihdam edilmekteler. Çalışma sürelerinin sona ermesinin ardından işsiz kalmaktalar. Yeni bir iş arayışı ile karşı karşıya kalan TYP çalışanları, Koronavirüs nedeniyle azalan iş ilanı sayısı adayları derin bir düşünceye sebep oldu. Ekonomik açıdan zor bir durum ile karşı karşıya kalan TYP çalışanları sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışmaktalar. İşin olsa sitesi üzerinden de pek çok sayıda mesaj göndermekteler.