1 Haziran 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde normalleşme adımları devam ediyor. İllerde oluşturulan pandemi kurulları tarafından ve il Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yeni kararlar uygulanmaya başlanabiliyor. Geçtiğimiz günlerde 9 il genelinde yapılacak olan etkinlikler kutlamalar ve giriş çıkış yasağı getirildi. Ayrıca bazı illerde maskesi dışarıya çıkmak yasa hala devam ediyor. Bu yazımızda hangi illerde dışarıya maskesiz çıkmak yasak ve cezası ne kadar bulabilirsiniz.

MASKESİZ DIŞARIYA ÇIKMA CEZASI NE KADAR?

Umumi Hıfzıssıhha kanununun 282. maddesi uyarınca İl Hıfzıssıhha kurulları ya da ilçe kurulları tarafından alınan kararlara uymayanlar para cezasına çarptırılıyor. Alınan bu karara uymayan vatandaşlar için verilen ceza 3 bin 150 TL'dir. Ayrıca aykırılığı devam eden ve uymamakta ısrar eden kişiler için suç teşkil eden davranışları TCK 195 maddesi uyarınca adli süreç başlatılıyor. Hangi illerden maskesiz dışarı çıkmak yasak?

HANGİ İLLERDE SOKAĞA MASKESİZ ÇIKMANIN CEZASI VAR?

15 Haziran 2020 tarihi itibariyle yeni tip Corona virüsün etkilerinin yayılmasını önlemek amacıyla önemli görülen kurallardan bir tanesi olan maske takma zorunluluğu bulunan iller şu şekildedir.

Karaman, Kocaeli, İzmir, Malatya, Bolu, Zonguldak, Ardahan, Amasya, Bursa, Gümüşhane, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Karabük, Denizli, Adıyaman, Kütahya, Afyonkarahisar, Düzce, Kayseri, Isparta, Gümüşhane, Bolu, Burdur, Sakarya, Kastamonu, Aydın, Erzurum, Balıkesir, Muğla, Şanlıurfa, Rize, Uşak, Kırkkale, Kahramanmaraş, Tunceli, Konya illerinde halen dışarıya maske takmadan çıkmak kısıtlaması devam ediyor. En çok merak ettiği konulardan bulunan İstanbul'da İzmir'de Ankara'da sokağa çıkma yasağı bulunmuyor.