Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği haberlerden biri olan KYK borçları ile ilgili olarak bir açıklama bekleniyordu. Özellikle korona virüs salgını sebebi ile birçok kişi işsiz kalmış olup KYK borç taksitlerini ödeyemeyecek duruma gelmiş bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden de seslerini toplu olarak duyuran gençler borçların en azından bu süreçte ertelenmesini ve borca ilişkin faizlerin de silinmesini istiyor.

KYK Borçlarına İlişkin Beklentiler

Milyonlarca genç zaten ödemekte zorlandıkları KYK borçlarını, korona virüs salgını sebebi ile de ödemekte zorluk çekiyor. Bu süreçte KYK borçlarını Koronavirüs nedeniyle işsiz kaldığı için ödeyememekte ve en azından bu salgın tehlikesi geçene, şe başlayana kadar KYK borç taksitlerinin ertelenmesini istiyor.

Gençlerin bir kısmı ise özellikle üniversite sonrasında iş bulmakta zorlanıyor ve bu sebeple de KYK borçlarının silinmesini istiyor. Bir diğer talep ise en azında faizlerin silinmesi ve sadece anapara üzerinden taksitler ile geri ödeme yapılması şekline belirtiliyor.

KYK Borç Erteleme

Hali hazırda KYK borçları için işsizlik ve lisans ütü eğitime başlanması sebebi ile faiz işilemek kaydı ile 1 yıl ertelenebiliyor. Geçtiğimiz mart ayından sonra ise 3 aylığına ertelenen KYK borçlarının geri ödenmesi başlayacak olup ödemeler temmuz ayından sonra başlanacak.

Muhtemel Çözümler Neler?

Maliye Bakanlığı'nın KYK öğrenim kredisi borçlarına ilişkin kapsamlı bir çalışması olduğu bilinmekte olup 2019 yılı sonrasında ve daha sonra 2020 yılı başlarında hem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu alanda açıklamalarda bulunmuşlardı. Gündemde yer alan bilgilere göre ise faizlerin silinip yapılandırma yapılmasına muhtemel olarak bakılıyor. Yine de henüz net bir açıklama bulunmuyor.

KYK Borçlarına İlişkin Düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile KYK borçlarına yönelik bir düzenlemenin olduğu ifade edilmişti. Fakat bir başka açıklama olmaksızın virüs gündemi ile borçlara yönelik çalışmalar da unutulmuş gibi görünüyor. KYK kredi borçlarına ilişkin yürütülen düzenlemenin ise ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmemekle birlikte korona virüs salgını nedeniyle çalışmalara ara verildiği biliniyor. Bu noktada normalleşme süreci ile birlikte KYK borçlarına ilişkin düzenlemenin de daha sonraki günlerde tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.