Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda salgın ile mücadele edilmeye devam edildiği, başarılı sonuçlar alındığı ve artık yerinde karar dönemine geçileceği belirtildi. Buna göre artık İl Valilikleri alacakları kararlar neticesinde kısıtlamaları esnetecek ya da açacak. İşte açılması en yakın olan 9 şehrin listesini hazırladık. Bu şehirler nerelerdir?

Hangi Şehirler Açılacak?

Açılacak olan şehirler Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan güncel verilerden paylaşılacak ve 100 binde kaç hasta düştüğüne göre hesaplamalar yapılacak. Şu anda Türkiye'de en az vakanın çıktığı şehir Şırnak olarak görülüyor. Günlük 7 kişinin hasta olduğu şehrin ilk açılması ön görülmektedir.

Yine sırasıyla Hakkari ve Bitlis'te de vaka sayıları oldukça düşük. Hakkari'de günlük 7 vaka, Bitlis'te ise günlük 10 vaka çıkmakta olup bu şehirlerinde ilk açılması ön görülüyor.

Yukarıdaki üç şehir hariç olmak üzere Bitlis ve Van'da ise günlük vakalar 15'in altında olarak seyir ediyor. Böyle devam ederse bu şehirlerde de kısıtlamaların esnetilmeye başlanacağı tahmin edilmektedir.

Yukarıdaki beş şehirden hariç sırasıyla Mardin, Muş, Diyarbakır ve Kars'ta da kısıtlamaların kalkması ön görülüyor. Sırasyıla Mardin de günlük 15 vaka, Muş'ta günlük 17 vaka, Diyarbakır'da günlük 17 vaka, Kars'ta günlük 17 vaka çıkmaktadır. Rakamlar kontrol altına alınmış olup bulaş oranı da istenilen seviyelerde olduğu için ilk olarak yukarıda belirtilen dokuz şehrin açılması ön görülmektedir.

Yukarıdaki şehirlerde bazı hazırlıklar yapılıyor. Son tabloda her hangi bir değişiklik olmazsa ilk açılacak şehirler buralar olarak gözükmekte olup İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise en düşük Ankara'da vakalar seyir ediyor. Sonrasında İzmir ve ardından İstanbul geliyor. Bu şehirlerde nüfus oldukça kalabalık olmasına rağmen Burdur, Osmaniye, Amasya gibi küçük şehirlere rağmen vaka ve bulaş oranları çok daha düşük seviyededir. O yüzden bu büyükşehirlerde de kısa zamanda kısıtlamalar kalkacaktır.