Ülkemizde çalışan devlet memurlarını ilgilendiren önemli bir haber gündemde yerini aldı. Bu habere göre geçtiğimiz haftalarda açıklanan Yeni Ekonomi Programı’ndaki düzenlemeye göre hizmetinözelliğine ve esleğin niteliğine göre memurlar çalışma saatlerini kendileri ayarlayabilecek. Bu noktada haftalık 40 saat mesaisini tamamlayan bir devlet memuru bir gününü tatil edebilecek.

YEP’te Yer Alıyor

Kamuda çalışma saatlerinin yanı sıra birçok farklı düzenlemeyi de öngören Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan düzenlemede kamuda çalışan memurların kendi çalışma saatlerini belirli koşullarda kendilerinin düzenlenmesinin yolu açılacak. Memurlar bu düzenlemede haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesai süresini nasıl tamamlayacağına kendisi karar verebilecek olup işin en yoğun olduğu 10.00-12.00 ile 13.00-15.00 saatleri arasında mesaide bulunmak zorunda olacak. Geri kalan saatleri ise belirleyebilecek.

Bazı Ülkelerde Uygulanıyor

Sabah’ta yer alan habere göre başta OECD ülkeleri olmak üzere ABD ve diğer ülkelerde de uygulanan esnek çalışma saatleri modeli Türkiye’de de yürürlüğe girecek. Kamu kurumları ile çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacak. Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren, hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri geliştirilecek. Fakat bu uygulamada memurların haftalık 40 saat mesai saatini tamamlama ve 10.00- 12.00 ve 13.00 - 15.00 saatleri arasında ise mesaide olması gibi çeşitli zorunlulukların olduğu da biliniyor. Fakat mesaisine her an ihtiyaç duyulmayan memurlara da evde çalışma izni verilebilecek.