Geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS 2018 lise düzeyi sınavına giren adaylar zorlu dakikalardan geçti. Sınava giren her adayın amacı kamu dairelerinde ki kadrolara girebilmek için yeterli derecede ki puanı alabilmek. Bu durumlardan ötürü adaylar sınav öncesi ve sınav sonrası pek çok soru işaretiyle kafalarını meşgul ettiler. KPSS sınav maratonudan sonra başvuru sürecine girecek olan adayların mesleki teknik lise okuyarak geçmişi olan adaylar iş alımlarında birazda şanslı olduklarından dolayı KPSS almış oldukları puanlar onları diretk olarak istenilen seviyeye çıkartabilmektedir. 

MESLEK LİSESİ OKUYAN ADAYLAR AVANTAJLI

Lise dönemleri boyunca meslek liselerinde ve sağlık memurluğu yapabilen liselerde okuyarak eğitim alan adayların avantajlı durumlarda olmaktadır. Sağlık meslek lisesi ve sağlık memruluğu okuyan kişişerde hemşirelik, ebelik ve tıbbı bölümlerde okuyanlar ise üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde KPSS sıralaması ile birlikte devlet personeli olarak kontejanlar dahilinde kadrolarına girebilmektedirler. 

Meslek liselerine oran ile düz lise okuyarak KPSS sınava giren adayların ise işleri biraz daha zor olmaktadır. Merkezi atamalarda doğru düzgün bir şekilde kadro açılmayan düz lise mezunu adayların kendi mezun oldukları puan ile de bir yerlere yerleşebilme ihtimalleri de olmaktadır. 

Açıktan lise okuyan adaylarında başvuru yapacakları kurumlar çerçevesinde başvuru şartlarını yerine getirebilmeleri ve bazı belge ve tecrübe şartları nedeniyle başvuru sayılarını azaltmakta ve KPSS puanları düşük olan kişiler içinde atama şansaları daha yüksek olmaktadır.