Normalleşme adımları kapsamında yüksek hızlı tren seferleri ile uçak seferleri yeniden başlayacak. koronavirüsün etkilerinden bir tanesi de şehirlerarası ve ülkeler arası seyahat'in durdurulması oldu. 11 Mart tarihinde başlayan virüs salgını mayıs ayı sonu itibari ile normalleşme adımlarına geçilmeye başlaması için adımlar atılıyor. Bu bağlamda Ramazan Bayramı sonrasında ulaşımda normalleşme takvimi başlayacak.

Demiryolları ulaşımında yüksek hızlı tren seferleri için biletler bugünden itibaren satılmaya başladı. Satışlar 28 Mayıs tarihli Biletler için geçerli olacak. Hava Yolları'nda ise seferler 4 Haziran'da başlayacak ve biletler Bugünden itibaren satışa sunulmaya başladı. Yüksek hızlı tren seferleri normalleşme takvimi kapsamında ilk olarak Ankara - İstanbul seferi, Ankara-Konya seferi Ankara-Eskişehir arasındaki seferler gerçekleştirilecek. Toplamda günlük 16 sefer yapılacak.

YHT TREN BİLETİ NASIL ALINACAK?

Tren biletleri öncelikli temassız olarak internet sitesinden, mobil uygulama üzerinden, Çağrı merkezlerinden alınabilecek. Ayrıca gişelerden de bilet alımı yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca  Hayat Eve Sığar uygulaması kodu ile şehirler arası otobüs tren havayolu bileti alınacağını ifade etmişti. Şu anda Hes kodu ile satışlar gerçekleştirmeye başladı Ayrıca bazı seyahat yasağı olan illerde için ise seyahat izin belgesi alması gerekiyor. HES kodu olmayanlar için bilet satışı yapılamayacak. Yeni normalleşme adımlarından bir tanesi olan sosyal mesafe İzolasyon maske gibi tedbirler gerektiren yht tren seferlerinde ve hava yolu seferlerinde dikkate alınacak. Çapraz koltuk sistemi, kapasite yoğunluğunun yarısı oranında yolcu taşınması havalimanlarına yönelik bazı sertifikasyon işlemleri ve sıkı denetimler bu sürecin en önemli ayağını oluşturacak.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu nasıl alınacak Android cihazlar üzerinden Play Store üzerinden ve Apple Store üzerinden indirilecek olan Sağlık Bakanlığı Hayat Eve uygulamasının giriş yapılması gerekecek. Anasayfa üzerinde Hes kodu işlemleri menüsü yer alıyor. Hes kodu sorgulama Hes kodu oluştur ekranı şehirlerarası otobüs tren gibi ulaşımlar da kullanılacak. Bunun için öncelikle Hes kodu işlemleri menüsü altında Hes kodu oluştur butonuna tıklamaları, ardından hangi tarihe kadar kullanabilirsin seçeneğinde; ister süresiz, isterse tarih seçerek hesap koduna isim vermeniz daha sonra devam demeniz sonucunda HES kodunuz oluşturulacak. İster QR kodu ile kopyalayarak ise paylaşımda bulunarak bu kodu başka bir bilet satışında kullanabileceksiniz. Daha önce aldığınız hes kodu sorgulaması için hayat eve sığar uygulamasında menüsü altında HES kodu sorgulama butonundan önceki sorguladığınız yaptığınız işlemleri görebilirsiniz.

İŞİN OLSA