Ülkemizdeki binlerce EYT mağduru yetkili isimlerden gelecek olan açıklamalara kilitlenmişti. Geçtiğimiz yazdan itibaren EYT sıcak gündemini korurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geçtiğimiz günlerde gelen açıklama EYT mağdurlarını üzmüştü.

Başkan Erdoğan açıklamasında “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır” açıklamalarına yer vermiş ve açıklama binlerce EYT mağduru tepkilerini dile getirmişti. Peki konu ile ilgili son gelişmeler neler?

EYT Zararını Açıkladılar

Erdoğan tarafından yapılan açıklamada özellikle devlete yük getireceği gerekçesi ile EYT konusunda bir ilerleme kaydedilmediği belirtilmişti. Buna göre açıklanan bilgilere göre mağdurların 20 yıla yakın maaş almaları durumda devlete getireceği ağır yükün yıllık 754 milyar TL civarında olduğu açıklandı.

EYT Çıkacak Mı?

EYT konusunda 2002'de yapılan düzenlemenin tekrar ele alınması durumunda, 1999'dan önce işe giren tüm kadınlar prim ödemelerini doldurdukları zaman emekli olabilecek, erkekler ise 25 yılını doldurmadıkları için prim ödemelerini doldurdukları takdirde emekli olacaklardır.

EYT yasası ile son söz Erdoğan tarafında söylemiş olmakla birlikte muhalefet partilerinin açıklamaları da gecikmedi. Konu ile ilgili gelişmeler ve yasanın meclise gelme durumu ise ilerleyen günlerde yapılacak açıklamalar ile belli olacak.