Devlet tarafından yoksul ve dar gelirli vatandaşlara sağlanan yardım ve destekler a olup bunlardan biri de ev sahibi olmak isteyenler için verilen 30 bine kadar olan destek. Peki bu destekten kimler yararlanabiliyor, özellikle konuya ilişkin açıklamada “Konut Hesabı Desteği” kapsamında bu yardımın verileceği açıklanmıştır. İşte desteğe ilişkin detaylar ve başvuru şartları haberimizin devamında yer almaktadır.

Konut Hesabı Desteği Getirildi

Ev sahibi olmak isteyenler için sağlanan Konut Hesabı Desteği ile kamu ya da özel bankalar üzerinden açılacak bir konut kredisi hesabı ile bu hesaba bir kereye mahsus bir ücret ödenmesi şeklinde işleyen bir sistemdir. Bir kereye mahsus toplu para yatırıldığında her ay önceki ay belirlenen miktar kadar para yatırıldıkça, devlet de bu hesaba destek sunacak.

Destekten yararlanmak için birtakım adımları izlemek gerekmekte olup özellikle hesap açtıktan sonra 10 iş günü içinde bakanlığa belgeler gönderilerek incelemeler yapılıyor ve başvurular uygun olarak görülürse vatandaşlara dönüş yapılıyor ve nakit desteği ödemesi sağlanıyor.

Konut Hesabı Nasıl İşliyor?

Ev almak için birikimlerini kamu ya da özel sektör bankalarına yatırılan toplu miktar üzerinden devlet tarafından 30 bine kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. En az 3 yıl boyunca düzenli birikim yapılması durumunda biriken bu miktarın yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödemesi yapılmaktadır. Konut hesabından 07.04.2015 tarihi itibari ile tamamı kendi adına kayıtlı Konut sahibi olmayan Türk vatandaşları, 18 yaşında küçükler veli ya da vasisi üzerinde konut hesabı açabilmekte olup ortak hesap olarak açılamamaktadır.

Vade ve Ödeme Koşulları

Bankaya göre değişmekle birlikte birden fazla konut hesabı açmak mümkün değildir ve bankalar arası geçiş bulunmamaktadır. En az 3 yıl vadeli TL cinsinden para yatırılması gerekmektedir. Katılımcılar ilk hesap açılışında 57 bini geçmemek kaydı ile bir tutar ödeme yapabilir. 2020 yılı itibari ile 1 aylık ödeme periyodunda en az 475 TL yatırılmalı ve bir yılda en az 4 bin 758 TL tutar hesapta bulunmalıdır. 3 aylık periyotlarda ise en az bin 427 TL ödenmeli ve yıl sonunda en az 14 bin 274 TL para birikimi olmalıdır.