Ülkemizde birçok kişinin merakla beklediği erken emeklilik ve EYT sorununun çözümün yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile kurulan komisyonun, bu doğrultuda sunulan raporlarda yer alan önerilerin uygulanması durumunda 2020 yılı içerisinde bir milyon kişinin erken emeklilikten yararlanacağı belirtiliyor. İlgili gelişmeye ait bilgiler ise haberin devamında yer alıyor.

EYT Düzenlemesi

EYT ile ilgili olarak 1999 yılında değişen sistem sonrasında 4447 sayılı yas çerçevesinde öncesinde 18 yaşında sigortalı işe başlama, kadınlar için 20 yıl çalışmış olma ve 5000 prim günü, erkekler için ise 25 yıl çalışmış olma ve 5000 prim gün sayısı şartı da değişmişti. Bu noktada yeni yasa ile sigorta süresine yaş şartı gelmiş ve kademeli emeklilik düzenlenmesi uygulanmıştı.

Bu noktada emekli olunacak olan yaş süresi en az 10 yıl atmış olmakla birlikte farklı bir tarihe emeklilik hakkının atanması birçok kişiyi mağdur etmişti. EYT sorunun çözümü ile SGK’ya yıllık 103 milyar 7774 milyon 800 TL maliyet oluşmakta olup EYT yasasının değişmesi ile birlikte emekli olacakların sayısı bir milyon olacak ve bu şekilde SGK’ya maliyet de 14 milyar 200 milyon TL’ye kadar düşecek.

3 Yöntem Öne Çıkıyor

Geçtiğimiz yazdan itibaren hem yapılan mitingler ile hem de çalışma düzeyinde girişimler atılmıştı. Bu konunda en umut verici adım ise Pof. Dr. Vedat Bilgin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu olarak biliniyor. Fakat kulislerde ise öne çıkan 3 yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden en muhtemel olanı ise 3600 ve 5000 prim gün sayısından emeklilik. Fakat hangi yöntem üzerinde yoğunlaşıldığı hakkında henüz bir bilgi mevcut değil. Bu yöntemlerde özellikle 5000 günden emeklilik yaşının ne olacağı gibi soru işaretleri bulunuyor.