EYT ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden mağdurlar art arda yapılan açıklamalardan sonra umutlarını kaybetme noktasına geldi. Geçtiğimiz ayda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklama sonrası Naci Ağbal’ın"2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi” ifadesi sonrası şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir üzücü haber daha geldi.

Toplantı Sonrası Soruya Cevap verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fenerbahçe Spor Kulübü Ekim ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı’na katıldıktan sonra tesisleri gezdi. Bu gezi sırasında bir kadının Cumhurbaşkanına EYT çıkar mı sorusu üzerinden Erdoğan “Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur?” yanıtını verdi.

Kadının daha sonra sağlığımız bozuksa ne yapacağız sorusu üzerine ise “Sağlığı bozuk olanlar zaten primlerini her şeyini ödemişse, erken emeklilik noktasında zaten emekli olur” cevabını verdi. Sonrasında toplantıya geç kaldığını ifade ederek tesislerden ayrıldı.

EYT’de Son Durum Ne?

Geçtiğimiz yazdan bu yana uzman görüşleri ve raporlar hazırlanan EYT sorunu için TBMM’ye çeşitli yasa teklifleri sunulmuş olmakla birlikte bu çözümler kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3600 gün hizmeti bulunan çalışanları dikkate alan formül, 2019 için, 1969 ve öncesinde doğan 3600 günlük (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 ve öncesinde doğmuş ve yine 3600 gün hizmeti olan erkek çalışanları kapsıyor.

Meclis’te yapılan konuşmada Erdoğan, EYT’yi gündeme getiren milletvekillerine şu yanıtı verdi:

“Muhalefet bu konuyu sürekli gündemde tutsa da bizim gündemimizde yok. Aksi halde sistemimizi çökertiriz. Biz seçim alacağız diye, popülist politika yapmayacağız. Seçimi alacağız diye millete olmadık sözler veremeyiz. Ama ileride uygun bir zemin bulunursa, böyle kamuoyunda tartışıldığı şekliyle değil de sosyal güvenlikteki dengeleri bozmayacak şekilde bir çalışma yapılabilir.”

Ancak daha sonra Erdoğan, konuyu gündeme getiren vekillere, “Siz hâlâ orada mısınız, o iş bitti” yanıtı verdi.

EYT Sonuçsuz Kaldı

Geçtiğimiz haftalarda Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasından sonra Naci Ağbal da 2020 için EYT’ye kaynak ayrılmadığını ifade etti. Ardından Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da bir açıklama geldi. Ülkemizde binlerce EYT mağduru seslerini duyurmak için çabalamakta olup gelen bu açıklama ile bir üzücü haber daha alınmış oldu.