Emekli olmak isteyen çalışanların en büyük sorunu emeklilik hakkı elde etmek için sağlanması gereken birtakım şartları sağlamak olup bunlar arasında ise yaş şartı bulunuyor. Türkiye’de emekli olabilmek için genel olarak sigorta başlangıç tarihine göre istenen prim sayısını tamamlamak, ilgili yaş seviyesini aşmak ve 25 yıldır sigortalı olmak. Tüm bu şartları sağlayan çalışan vatandaşlar emeklilik hakkı elde etmektedir. Fakat erken emekli olmak isteyenler için ise bazı durumlarda yaş erkene alınarak bu haktan yararlanmak mümkün olabiliyor.

Doğum ve Askerlik Borçlanması

Erken emeklilik için en önemli unsurlardan biri kadınlar için doğum, erkekler için ise askerlik borçlanmasıdır. Kadınlar için doğum borçlanması ile 3 çocuk için 720x3 güne kadar yani toplamda 2160 güne kadar borçlanmak mümkün. Erkekler için ise askerde er, erbaş ya da yedek subay olarak geçirilen süre için borçlanmak mümkün olmakla birlikte sigortalı girişi 2000 yılında olan bir kişinin, askerliğini 1999 yılında yapmış olması durumunda askerliğini borçlanması ile emeklilik yaşını da erkene çekmesi mümkündür. Bu sayede emeklilik yaşı 1 yaş erkene çekilmiş olmaktadır.

Yıpranmaya Payı ile Erken Emeklilik

SGK tarafında 45 meslek grubu için belirlenen yıpranma payı ile bu meslek gruplarında çalışanlar için 5 yıla kadar erken emeklilik şansı bulunuyor. İlgili 45 meslek grubu kapsamında çalışanlar bu sayede 25 yıl sigortalılık yerine 20 yıl sigortalı olmak şartını sağlayarak erken emekli olabiliyor. SGK tarafından açıklanan 45 meslek grubu ve yıpranma payı ile ilgili detaylar için:

https://www.isinolsa.com/gundem/45-meslek-icin-erken-emeklilik-getirildi-iste-o-meslekler-h28493.html

Bakıma Muhtaç Çocuğa Bakanlar

Bir başkasının sürekli bakımına muhtaç olan çocuğu bulunan anneler de erken emeklilik hakkı elde edebilmekte olup bu kapsamda örneğin 2008’den sonra bin gün primi olan bir annenin bin 250 primi olmuş sayılıyor. Yani 250 günlük süre yaştan düşülüyor. Haktan Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR’a tabi tüm anneler yaralanabiliyor.

Malulen Emeklilik

Bir süre çalıştıktan sonra hastalanan ya da sakatlanan çalışan kişiler için iş gücünün yüzde 60’ının kaybedilmesi durumunda 10 yıl sigorta ve 1800 prim gün sayısı ile emeklilik hakkı tanınıyor.