Çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren konulardan biri de çok bilinmeyen fakat hak tanımlanmış olan kıdem tazminatı. Konu ile ilgili olarak Hürriyet’in haberine göre kıdem tazminatı almak için emekli olmak gerekmiyor. Özellikle kadın ve erkek çalışanlar için farklı düzenlenen bu konu ileilgili detaylar ve diğer bilgiler ise şu şekilde.

7000 Günde Almak Mümkün

Emeklilik hakkıyla kıdem tazminatı almak çalışan milyonlarca kişinin merak ettiği konularda biri olmakla birlikte aynı zamanda şartları da az bilinen bir konu. Buna göre işten çıkma yasağı olsa da bu haktan yararlanmak mümkün olabiliyor. 7000 günü dolduran kadın ve erkekler emeklilik hakkı elde etmekle birlikteaynı zamanda 8 Eylül 1999’den sonra sigortası başlayanlar ya da 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödeyen çalışanlar ilgili yazıyı SGK’ya göndererek kıdem tazminatı alabiliyor.

Kadın ve Erkek için Farklı

Kıdem tazminatı alabilmek için aranan temel şart yaş şartı olarak ifade edilmekle birlikte bu noktada 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanlar arasında 25 yıl sigortalı olanlar ve 4500 prim ödeyenlerden kadınlar 58 yaşında erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor. 7000 günü olan kadınlar 58, erkekler de bu durumda 60 yaşında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor.

2001 sonrası sigortası başlayanlar ise yakın bir zamanda 7000 günü tamamlayacak olup bu durumda onlar da kıdem tazminatı almaya hak kazanmış olacak.

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı almak için sadece iş yerinden ya da işverenden zarar görmek durumu değil aynı zamandaprim gün sayısını dolduranlar da yararlanabiliyor. Bunun için SGK’ya başvuru yapmak yeterli olmaktadır. Ayrıca erkeklerin askerlik yüzünden işten ayrılma durumu, iş yerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmış olmak, çalışanın kendi isteği ile ayrılmamış olması, işçinin ahlak kurallarına aykırı olarak işten çıkarılmamış olması, iş yasasına göre sağlık sorunu gibi durumlardan işten çıkma durumu olması, kadın çalışanların evlenmesi ve evlilik sonrası bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılması gibi durumlar da kıdem tazminatı alma hakkı doğurmaktadır.