Dün Twitter başta olmak üzere sosyal medya kanalları üzerinden gündeme oturan olaylardan biri Wayfair olayı olarak yer aldı. Wayfair ABD’de faaliyet gösteren en büyün online ticaret şirketidir. Gündeme oturan olayda ise bu online şirket aracılığı ile çocukların eşya ve mobilya adı altında ticarete konu olduğu ifade edildi. Tüm dünyadan büyük yankılara bulan olay kısa sürede Twitter ve Reddit aracılığı ile tüm dünyaya kısa sürede yayıldı. Peki Wayfair olayının aslı ne, iddialar neler, işte hem Türkiye hem de dünyanın gündemine oturan olayın ayrıntıları haberin devamında yer almaktadır.

Wayfair Nedir?

WayfairInc. Amerika Birleşik Devletleri bünyesinde faaliyet gösteren bir online e-ticaret şirketi olmakla birlikte 2020 yılından bu yana bu alanda faaliyet göstermektedir. Eski zamanlarda CSN adı ile bilinen bu firma 14 milyonu geçtin tedarikçiden ürün sunmakta ve sitede bu ürünlerin satışını gerçekleştirmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Kanada,Almanya, İrlanda ve Birleşik Krallık'tada depoları ve ofisleri bulunan bu firmanın Wayfair sitesi, Joss& Main, AllModern, BirchLane ve Perigold. İnternet sitelerini de yönetmektedir. Fakat bu markanın ismi ise şok bir olay ile gündeme oturdu.

İddialar Neler?

Markanın ismi internet sitesinde yer alan bir ilan ile gündeme geldi. Sitede bir ürünün değerinin 12 bin olması ve bu ürünün isminin 17 yaşında kayıplara karışan SemiyahMumin’in ismi ile anılması, ilgili site aracılığı ile çocuk tacirliği yapılıp yapılmadığı sorularını akla getirdi. Sosyal medya üzerinden aniden gelen tepkiler ile olayın daha da derin olduğu ortaya çıktı. Aynı şekilde Yaritza Storage Cabine adıyla sunulan ürünün değerinin de 13 bin TL olması ve yine 16 yaşında Yaritza isimli bir kızın da yine kayıp olması iddiaların korkunçluğunu gün yüzüne çıkardı.

Açıklama Geldi Mi?

Newsweek habere konuşan firma yetkilileri tarafından “Tabii ki, bu iddialar gerçek değil. Söz konusu ürünler, doğru fiyatlandırılan endüstriyel sınıf dolaplardır. Tedarikçi tarafından sağlanan fotoğrafların ve açıklamaların yüksek fiyat noktasını yeterince açıklamadığını kabul etti. Ürünleri yeniden adlandırmak ve fiyat noktasını netleştirmek için ürünü doğru bir şekilde tasvir eden daha ayrıntılı bir açıklama ve fotoğraflar sunmak için ürünleri geçici olarak siteden kaldırdık” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim