Özellikle 2020’nin ilk yarısını geride bırakırken havalar da yavaş yavaş ısınmaya başladı. Birçok vatandaşı zorlayan çetin kış günlerinden sonra bütçeleri rahatlatacak bir haber de doğalgazdan geldi. Geçtiğimiz günlerde Rusya ve Suudi Arabistan arasında gerginlik sonucunda petrol 8 dolar değer kaybetmiş ve bu durum da Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede pompalara yansımıştı. İşte bu çekişmeli durumun bir göstergesi olarak Rusya ile Suudi Arabistan arasında yaşanan bilek güreşi sonrasında geçtiğimiz günlerde 31 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları Türkiye'nin gaz kontrat maliyetini de büyük oranda düşürmesi bekleniyor. Petroldeki bu düşüşün gaz piyasasına yansıması ve doğalgazda da bir indirime gidilmesi bekleniyor.

6 Ay İçinde İndirim Gelebilir

Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki durum, petrol ve doğal gaz piyasasında etkisini sürdürecek gibi görünüyor. İlk olarak petrol fiyatlarının düşmesi ile kendisini hissettiren bu ilişinin 6 ay içerisinde de doğal gaz piyasasını etkilemesi bekleniyor. Buna göre doğal gaz piyasasında oluşacak durum sonrasında Türkiye'nin uzun dönemli gaz alım kontrat fiyatlarının yüzde 30 azalarak bin metreküp başına 180 dolara kadar düşebileceği hesaplanıyor.

Uzmanların petrol fiyatlarının orta vadede 50 doların altında seyredeceğinin ifade edilmesinden sonra fiyatlardaki bu düşük seyrin özellikle petrole endeksli olan LNG ve doğal gaz piyasasında da etkili olması bunun sonucunda da fiyatların 6 ile 9 ay arasında düşüş göstermesi bekleniyor.

Türkiye’de Fiyatlarda Düşüş Bekleniyor

Uzmanlara göre 2020 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde fiyatların yaklaşık yüzde 30 azalarak bin metreküp başına 180 dolar seviyesine kadar gerilemesi ve bu durumunda da enerji ithalat faturasındaki düşüşü destekleyeceği ifade ediliyor. Nihayetinde ise bu yıl içerisinde vatandaşlar da faturalarda düşüş görebilecek.