Birçok ülkede ev sahibi olmak isteyen binlerce vatandaşı sevindiren haber devletten geldi. Özellikle kırsalda atıl bir şekilde duran evlerin kullanılması, tekrar kullanıma açılması amacı ile başlatılan uygulama ile vatandaşlara ev sahibi olmanın müjdesi verildi. Kırsal kesimin tekrar canlanması, tarım ve hayvancılığın bu bölgelerde tekrar yaygınlaşması için bu bölgelerde bulunan evlerin vatandaşa kullanımı açılacak. Bu yerler nerelerde ve başvuru şartları neler, işte detaylar.

Hangi Ülkelerde Bu Uygulama Var?

İlgili projeyi hayat geçiren ülkelerden biri Japonya olmakla birlikte daha önce de benzer bir uygulamanın İtalya ve bazı Avrupa ülkelerin de uygulandığı da görülmüştü. 127 milyonu olan Japonya’nın Akiya bölgesinde hayat, göç sebebi ile durdu, bölge hayalet kasabaya dönüştü. 2040 yılına kadar hali hazırda birçok kentin de aynı kaderi paylaşacağını açıklayan Japon yetkililer bu soruna önlem olarak ücretsiz ev uygulamasını hayata geçirdi.

Akiya’da yaşamak isteyenlere ücretsiz ev tahsisi için bireylerin 40 yaşından gün almamış olması ve 18 yaşından küçük en az bir çocuğa sahip olması, 50 yaşının altında da bir eşe sahip olması şartlarını sağlaması isteniyor.

Ülkemizde de Bu Uygulama Yapılır Mı?

Başta, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz olmak üzere ülkemizde de göçlerin yaşandığı kırsal bölgeler mevcut. Bu sebeple vatandaşların istekli olması durumunda bu bölgelerin, tekrar atıl konumdan aktif konuma getirilmesi, tarım ve hayvancılığın bu bölgelerde devam etmesi ve tarım ve hayvancılık kapsamında kişilere iş olanağının sağlanması mümkün olabilir. Yorumlarda bu uygulama hakkında görüşlerini bekliyoruz.