İşini kurmak isteyen vatandaşların yararlanabileceği ve devlet tarafından sağlanan birçok hibe ve destek bulunmakta olup özellikle 2020 yılı itibari ile 71 Milyona kadar farklı alanlarda işini kuran vatandaşlara yardım ve destek sağlanacağı ifade ediliyor. TKDK tarafından sağlanan IPARD II bu desteklerden biri olmakla birlikte SGK Haberleri tarafından ele alınan haberde kurum tarafından tarımsal işletmeden hayvan sağlığına kadar birçok kalemde destek sağlanıyor. Kimler bu desteklerden yararlanabiliyor, başvuru şartları neler, hangi kalemlerde destek sağlanıyor işte detaylar.

Kimler Yararlanabiliyor?

TKDK tarafından sağlanan destekler 41 il kapsamında sağlanmakta, desteklenen alanlar arasında tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin genel olarak tümü yer almaktadır. Bu noktada bireysel vatandaşların yanı sıra bu desteklerden tüzel kişiler, kurumlar da yararlanabilmektedir. Her alana ilişkin özel çağrıda başvuruda bulunacak olan adayların sağlaması gereken özel şartlar bulunmakta olup bu özel şartlara https://www.tkdk.gov.tr/IlKoordinatorlukleri adresinden erişim sağlamak mümkündür.

Desteklenen faaliyetler olarak 101 Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler, Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler; 103 Süt ve Süt Ürünlerinin, Et ve Et Ürünlerinin, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin, Su Ürünlerinin ile Meyve ve Sebze İşlenmesi ve Pazarlanması, 201 Torak Örtüsü Yönetimi ve Toprak Erozyonu Kontrolü, 302 Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi, Arı ve Arıcılık, Zanaatkarlık Yerel Ürün İletmeleri, Kırsal Turizm, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları yer almaktadır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İlgili desteklere başvurmak için 'Başvuru Çağrı İlanları' ve “'Başvuru Çağrı Rehberleri” duyuruda yer alan adımları izlemek gerekmekte olup (a) Başvuru Formu ve ekleri, (b) İş Planı (c) Teknik Proje'den oluşan başvuru paketini hazırlayarak çağrıda belirtilen son tarih ve saate kadar online başvuru sisteminden (https://onlinebasvuru.tkdk.gov.tr) başvurmak gereklidir.

Şu an 42 ilde desteklenen tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında 15 çağrıya çıkılmış, bu çağrılar ile 6,8 milyar yatırıma katkı sağlanmış, 10 bin 695 proje için 3,1 milyar hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.

Programa ilişkin çağrı duyurularına ve diğer detaylara https://www.tkdk.gov.tr adresinden ulaşılması mümkündür.