Başkan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin Bedelli askerlikteki 21 günlük süre sosyal medyada hala tartışılıyor. Bu sürenin düşmesi gibi bir ihtimal var mı? sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlikteki eğitim süresinin 21 günün altına düşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak gereken açıklamayı yaptı.

Bedelli askerlik yaş sınırı dün komisyonda 25 olarak belirlendi. Bedelli askerlik ücreti ise 15 bin TL olarak kararlaştırıldı. Bedelli askerlik yapmak isteyen adaylar onaylanmasının hemen ardından 3 ay içinde müracaatlarını yapmaları gerekiyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bedellide temel askerlik eğitiminin kaldırılmasının doğru olmayacağını söyledi.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar ile yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlikten muaf tutulanlar bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek. Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek.