Birçok vatandaş çeşitli şartlar dolayısı ile çalışamamakta olup emekli hayali kurmaktadır. Çalışma yaşamına geç başlayanlar ya da gecikmiş olanların da merak ettiği konuların başında yer alan çalışmadan emeklilik konusu ile ilgili merak edilenler haberin devamında yer almaktadır.

İsteğe Bağlı Sigortalı Nedir?

Hürriyet’in haberine göre daha önce SK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın kendi kanunları uyarınca isteğe bağlı sigortalılık hükümleri uygulanmakla birlikte 2008 kanunu sonrasında sadece SGK altında sadece 4/B statüsünde vatandaşların kendi isteği ile prim yatırma ve emekli olmasının önü açık kalmış bulunuyor.

İsteğe Başlı Sigortalı Nasıl Olunur?

Buna göre çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup isteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri öderler ve bu şekilde emekli olabilmektedir. Burada sağlanması gereken bir diğer şart ise 18 yaşından büyük olunmasıdır.

Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?

Yukarıda yer alan şartları sağlayanlar isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup aynı zamanda 4/a statüsünde olanlar ay içerisinde 30 günden az çalışanlar, yani part-time istihdam edilenler de isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.

Prim Ne Kadar?

İsteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyenlerin 2019 yılı itibari ile ödeyebilecekleri en düşük prim miktarı 818 TL iken ödenebilecek en yüksek prim 6.140 TL şeklinde yer almaktadır.

İşinden Ayrılanların Durumu

Emekliliğin hangi sigortalılık statüsünde olduğu son 1.261 güne göre belli olduğu için, uzun yıllar eski adıyla SSK’lı olarak çalışan bir kişi emekliliğine 4 yıl kala isteğe bağlı sigortalı olursa daha düşük emekli aylığı alabilir. Bu nedenle, son 1.261 gün kuralına dikkat ederek bu kararın alınması gerekiyor.