Emeklilikte yaşa takılanların sosyal yazılı ve görsel medya üzerinden seslerini duyurmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yılda Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında bulunan EYT'liler için gelişmeleri aktarmaya devam ediyoruz.

EYT'LİLER 65 YAŞINI BEKLEYECEK!

CNN Türk televizyonunda canlı yayın programına katılan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk Gazeteci Hakan Çelik'in sorularını cevaplandırdı. Hafta sonu programında gündeme ilişkin pek çok konuda sorulara cevaplandıran Bakan Selçuk gündem başlıklarından bir tanesi olan EYT konusunda "Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş, ikisi olupta bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor" dedi. Bakan Selçuk açıklamasının devamında dünyanın hiçbir yerinde emeklilik yaşının 48 yaş olarak kabul edilmediğini ifa etti. Geçen yıl emekli olanların yaş ortalaması 52-53 bandında olduğu 65 yaşına dönmesi için 2048 yılını bulacağını EYT’liler 65 yaşını bekleyecekler açıklaması geldi.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI;

Bakan Selçuk yaptığı açıklamalardan bir tanesi de asgari ücret konuda oldu. Asgari ücret tutarının iş verenin vereceği minimum ücret olduğunu ve bu ücretin altında çalışmasını kabul etmediklerini ifade ederek, Asgari ücreti devlet vermediğini komisyon tarafından kararlaştırıldığını ifade etti. Devletin asgari ücret konusunda hakemlik görevli bulunduğu ifade edildi.

Diğer açıklamalarda ise deprem bölgesindeki vatandaşların prim borçlarının 30 Nisan 2020 tarihine kadar alınmayacak. Elazığ ile Malatya bölgesine şimdiye kadar 8 milyon Tl aktarıldığını 5 milyon daha kaynak aktarılacağını ifade etti. Deprem bölgesindeki vatandaşların işsizlik ödemelerini gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yaşlı ve engelli bakım merkezleri için yeni bir genelge açıklanacak 3 Şubat tarihli genelgeye göre 2020 yılı bu merkezlerde kalite yılı olacağı ifade edildi. Ayrıca bu konuda yeni bir yönetmelik düzenlemesi açıklanacak.

Süresiz nafaka  konusunda yapılan açıklamada ise bu konuda kavram karmaşası yaşandığı ifade edildi. Bakan Selçuk yoksulluk nafakasında takdir hakimin olduğunu ifade etti. 

İŞİN OLSA