Bedelli askerlik bekleyen milyonlarca kişiyi ilgilendiren o yasa çıktı. 7146 kanunu yasasında yer alan bedelli askerlik ile ilgili detaylarda artık tamamen netleşti. Resmi gazete de yayınlanan 7146 sayılı kanun da sadece bedelli askerlik yok. Bazı kanunlar ile ilgili değişikliklerde var.

Bedelli askerlik yasası 5,5 milyon kişiyi ilgilendirmiyordu. Yasaya göre 1 Ocak 1994 doğumlular dahil olmak üzere bu tarihten önce doğanlar yararlanabilecek. Ayrıca 15 bin TL ve 21 gün temel askerlik görevi de yapılmak zorunda.

Bedelli askerlik ne zaman başlayacak?

5,5 milyon kişinin beklediği bedelli askerlik ne zaman başlayacak? Yasanın kabul edilmesi ve kanunlaşmasının ardından akıllarda ki ilk soru bu bedelli başvuruları bağlı bulunan askerlik şubelerine yapılacak.

Ne zaman başlayacağı ise net değil TSK yılda maksimum 400 bin asker alımı yapabiliyor. Bedelli askerlik ile en az 2 milyon kişinin başvuru yapması bekleniyor. Bedelli askerlik için başvuru yapanlar kademeli olarak alınacak. 21 gün verilecek eğitiminin tamamlanmasının ardından askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılacak.

2014 yılında çıkan bedelli askerlik yasasından sonra 2018 yılında da benzer bir yasa çıktı. 2014 de yaş sınırı nedeniyle çok sayıda kişi bedelli askerlikten yararlanamamıştı. O dönem yaşı tutan ve ücretini yatıran herkes askerlik eğitimi almadan muaf olmuştu. 2018 bedelli askerlik yasasında ise çok tartışılmasına rağmen son olarak 21 gün temel askerlik eğitimi verilmesine karar verildi.

7146 SAYILI KANUNUN METNİ