Ankara Ticaret Odası (ATO), Başbakan Binali Yıldırım'ın dile getirdiği taşeron işçilerine kadro verilmesinin işletmelere vereceği zarar hakkında rapor sundu. Taşeron işçilerine kadro verilmesine izin verecek yasanın çıkmasıyla piyasada ki en az 17 bin şirketin zarar edeceğini öne sürdü. Açıklanan raporda, özel sermaye kuruluşlarının bu yasa karşısında uğrayacağı sosyal ve ekonomik zararlar ele alındı.

Sosyal bakımdan değerlendirildiğinde;

17 bin şirketin fiilen hizmet sunduğu ve hemen hemen her şirketin iki kişilik ortaklı yapıdan oluştuğunu ve toplamda 34 bin kişinin bahsi geçen yasadan etkilendiğini söyledi. Her şirketin ortalama 5 kişiden oluşan bir çalışma ekibi olduğu göz önünde bulundurulursa bu sayı toplamda 119 bin kişiye yükseliyor. En düşük ihtimalle çekirdek aileden ( 1 eş , 1 çocuk) oluşsa bile ortalama 357 bin kişinin bu özel sektörden direk ekmek yediğini söylüyor.

Eğer yasa çıkarsa bu şirketlerin ticari faaliyetlerini sonlandıracağını ve en kötü ihtimal ile 500 bin kişinin işsiz kalacağının ve %10,7 işsiz oranının olduğu bir ülkede böylesine bir işsiz kişi sayısının artması ülkeyi çok derinden etkileyeceği vurgulandı.

İşten çıkarmaların fazla olacağını göz önünde bulunduran rapor, bunun sosyal barışı olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor.

Ekonomik bakımından değerlendirildiğinde;

Halen faaliyet göstermekde olan 17 bin şirketin bankalara en düşük ihtimal ile 500.000 TL borcu olduğunu varsayarsak, bu şirketlerin nakit kredi borçları ortalama 8.500.000.000 (Sekiz Milyar Beşyüz Milyon Türk Lirası) olarak hesaplanmaktadır. Bu miktar minumum düzeyde alındığında ortaya çıkan rakamdır. Gerçek rakamın bunun kat kat üstünde olduğu aşikardır.

Bunların yanında makine, ekipman ve malzemeler için tedarikçi firmalara olan borç bunların kat kat üzerindedir.

Diğer yandan işlerin iadesi için bulunan 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi başlıklı;

Madde 24- (Değişik: 30/7/2003-4964/46 md.)

"Sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici karına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir

" Şartları kapsamında ödenmesi zorunlu olan miktar 5.000.000.000 ( 5 Milyar Türk Lirası) olarak hesaplanıyor. Ancak hesaplanan %5'lik tutar bile şirketlerin zararlarını karşılamak için yeterli değildir.

Kanun tasarısının yürürlüğe girmesi ile 2017'de ticari hayatına son verecek olan şirketlerin halen mevcut olan tahmini 1.500.000.000,00 TL (Bir Milyar Beşyüz Milyon Türk Lirası) SGK prim, Stopaj ve KDV borçlarını ödeme imkanı kalmayacaktır.

Ankara Ticaret Odası, kanun tasarısının özel sektöre vereceği zararı inceleyen raporu sunmasının ardından gelecek karar merakla bekleniyor.