5 Milyon öğrenciyi ve ailelerini ilgilendiren konulardan biri olan KYK borçlarına yönelik bir düzenleme ve yapılandırma haberi merakla bekleniyor. Özellikle işsiz olan ve borçlarını ödemekte güçlük geçen öğrencilerin en çok istediği talepler arasına yer alıyor. Bu noktada KYK borçları ile ilgili olarak borçların silinmesi, faizlerin silinmesi ve yapılandırmanın gelmesi gibi birçok öneri bulunuyor.

Konuya ilişkin geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Spor Bakanı Kasapoğlu “Resmin bütününe bakmak lazım. Borcunu ödemeyenler için çalışan ve çalışmayanlara yönelik çok önemli adımlar atıldı” ifadelerinde bulundu. Fakat birçok öğrenci ise daha somut adımlar atılmasını bekliyor.

Gelecek Partisinden Bakana Çağrı

300 bin üniversite mezunun KYK borçlarını ödeyememesi sebebi ile yasal işlem başlatıldığını hatırlatan Gelecek Partisi Gençlik ve Spor Politika Kurulu yaptığı yazılı açıklamada “Kendilerine ve yandaşlarına devletten üç beş maaş verdirenler, devlet işlerini kendi yandaşlarına pas edenler, milyonlarca değerde araçları kendi çocuklarının emrine tahsis edenler, koruma ordusu ile dolaşanlar, boğaz manzaralı yalılarda nargile çekenler. . . Asgari ücretle devlet üniversitelerinde çocuklarını zor koşullarda okutanların evlerine İCRA götürüyorlar” ifadelerinde bulunuldu.

Borçların Tamamı Silinsin

Geçtiğimiz haftalarda meclise KYK borçlarının düzenlenmesi ile ilgili başka bir teklif veren CHP’den yeni bir kanun teklifi daha meclise sunuldu. CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu tarafından hazırlanan yeni kanun teklifinde borçların tümden silinmesi için bir teklifte bulundu. Kanun tasarısının gerekçesi ve özeti için ise şu ifadelere yer verildi.

“Yüz binlerce öğrencimiz, eğitim giderlerini karşılayabilmek için burs ve öğrenim kredisine ihtiyaç duymaktadır. Gençlerimiz ya işsiz kalmakta ya da çok düşük ücretler karşılığında hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. 300 bine yakın gencimiz hakkında yasal takip başlatılmış durumdadır. Devletin, üniversiteyi krediyle tamamlayabilmiş ancak maddi yönden sıkıntı çeken gençlerimize daha fazla sahip çıkması zorunluluktur”

İlgili kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda gelecekte hiçbir şekilde borç tahakkuk edilmeyecek ve geçmişte kullanılan krediler için ise tüm borçlar silinecek. Son zamanlarda KYK borçlarına yönelik bu tür açıklamaların çoğalması borçluların da ümitlenmesine neden oluyor. Fakat konuya ilişkin ise hükümetten net bir açıklama henüz yapılmadı.