Maske ile sokağa çıkma zorunluluğu bulunan il sayısı 48'e çıktı.  Dünya genelinde pandemi olarak ilan edilen yeni tip Corona virüsün Türkiye üzerindeki vaka artış hızları azaldı. 1 Haziran tarihinde kontörlü sosyal hayat devreye girdi. Bilindiği gibi 1 Haziran tarihi öncesinde vaka sayıları daha fazla bulunmaktaydı. Şehirlerarası kısıtlama kaldırılması uygulamasının ardından İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi enfekte hastaların yoğun da bulunduğu illerde yaşayan vatandaşların yaz ile birlikte tatil yapmak ve memlekete gitti. Küçük illere giden vatandaşlar ile birlikte vakaların yoğunluğu küçük illere kaydığı gözlemlendi. Covid-19 vakalarının görülmeye başlandığı andan itibaren kurulan Pandemi kurulları Valilik başkanlığında önemli kararlar almaya devam etti. Yeni alınan kararlardan bir tanesi de maske zorunluluğu oldu. Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında verilen bu kararın uygulaması; İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli illerinde olmaküzere 48 il genelinde uygulamaya devam ediyor.

HANGİ İLLERDE MASKE ZORUNLULUĞU VAR!

Eskişehir, Uşak, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Şırnak, Tokat, Tunceli,  Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Düzce, Elazığ, Bitlis ve Çanakkale, Adıyaman, Ankara, İstanbul, Bursa, Afyonkarahisar, Amasya, Erzurum, Yalova, Zonguldak,

MASKESİZ DIŞARIYA ÇIKAN NE KADAR CEZA ÖDEYECEK?

İl hıfzıssıhha kurulları tarafından verilen kararlara uyumaya uymamanın cezası 250 Türk lirasından 3150 Türk lirasına kadar değişiyor. İstanbul'da Ankara, İzmir ve Türkiye genelinde alınan karara göre maskesiz dolaşanlara verilenlere kesilen ceza 900 TL olacak. İdari para cezalarının 593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282.maddesi gereğinde kolluk kuvvetleri tarafından zabıtalar, bekçiler ve emniyet güçleri yaptıkları denetimlerde ceza kesebiliyor. Kurallara uymamakta ısrar edenlere TCK’ya göre adli soruşturmalar da başlatılabiliyor.

İŞİN OLSA