Türkiye pandemi ile Mart ayından beri mücadele ederken uzun bir süredir her yerde maske takma zorunluluğu bulunmaktadır. Maske takmayanlara cezai işlem uygulanırken maskenin ne kadar koruduğuna yönelik pek çok eleştiri de bilindiği üzere gelmişti. Peki 3 katlı üretilen cerrahi maskelerin ömrü ne kadar, maskeler virüsten kaç saat ya da kaç gün korur? İşte bu merak ile herkesin sorduğu sorunun cevabını haberimizin içerisinde bulabilirsiniz. Yine maskelerin yıkanıp tekrar kullanılıp kullanılamayacağını da öğrenebilirsiniz.

3 Katlı Maske Kullanım Ömrü

Sağlık Bakanlığı onayı ile üretilmiş desenli, desensiz, siyah, beyaz fark etmeksizin 3 katlı maskelerin maksimum 3 saat ile 4 saat koruyuculuğu bulunmaktadır. Bu süreden sonra maskelerin koruyuculuk ömürleri sona ermektedir. Derhal maskeyi lastiklerinden tutup poşete koyunuz ve poşetinden çıkarmayarak atınız çünkü attığınız maske artık cerrahi bir atıktır, zararlıdır.

Maskeler Yıkanılır Mı?

Maskeler de çok ufak boyutlarda delikler bulunmaktadır. Fazla el ile oynamak, yıkamak, katlayıp cebe koymak gibi durumlar bu delikleri büyütmekte ve maskenin yararını yüzde 0'a kadar indirmektedir. Bu yüzden maskeler yıkanıp, tekrar kullanılmazlar.

Nano teknoloji ile üretilmiştir şeklinde satılan ve tekrar yıkanıp kullanılabilir denilen maskeler ise virüs için etkili değildir. Bu maskelerin üzerindeki delik oranları çok daha fazla büyüktür ve bakteri ya da virüs kolay bir şekilde geçebilektedr.