16 Nisan 2017 tarihi itibari ile Türkiye geneli bazı illerde seçim 07.00'de ve bazı illerde ise seçim 08.00 itibari ile başlayacak. Milyonlarca seçmenin evet ve hayır oyu kullanacağı bu seçimlerde seçmenlerin bazı bilmeleri gerektiği konular bulunmaktadır. Özellikle sosyal medya aracılığı ile yapılan kampanyalar da seçmenlere yanlış bilgiler verilerek oylarının geçersiz sayılması için çalışmalar yapılmaktadır. Peki oy nasıl kullanılır? Oyun geçersiz sayılmaması için neleer yapılmalıdır?

SOSYAL MEDYA KAMPANYALARINA İTİBAR ETMEYİNİZ

Oyunuzun rengi ne olursa olsun sosyal medya da yürütülmeye devam eden kampanyalara itibar etmeyiniz. Çünkü bu kampanyaların pek çoğu vatandaşların oylarının geçersiz sayılması için yapılan çalışmalardan bir tanesidir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan seçime herkesin katılması gerekmektedir. Peki oy nasıl kullanılır?

OY NASIL KULLANILIR

Oy kullanmak için öncelikle kullanacağınız seçim sandığına gitmeniz gerekmektedir. Seçim sandığı ve adres bilgileri seçmen kağıdınız da yer almaktadır. Gerekli sandığınıza gittiğiniz de pusulayı verecek olan kişiye kimliğiniz göstererek pusulanızı alabilirsiniz. Daha sonra seçim yapacağınız kapalı alan da oy mührünüz ''evet'' ya da ''hayır'' yazan bölümlerin hangisini tercih etmek istiyorsanız basmanız gerekmektedir. Mührünüzün diğer bölüme kaymaması gerekmektedir. Eğer ortaya ya da diğer bölüme de kayacak şekilde oy kullanırsanız oyunuz geçersiz sayılacaktır.

HİÇBİR MÜHÜRDEN BAŞKA İŞARET KOYMAYINIZ

Sosyal medya da özellikle bazı kampanyalar da seçim kağıda oy kullandıktan sonra diğer tarafa kalem ile çaprı atınız ya da yazı yazınız vb. gibi söylemler de bulunulmaktadır. Ancak unutmayınız ki seçim kağıdınız da tercih mühründen hariç olarak başka bir işaret olursa oyunuz geçersiz sayılacaktır.

REFERANDUM ANKETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
REFERANDUM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ