Ülkemizde 90 lı yılları anımsatan bez çantalar ve torbalara geri dönüş yaşanıyor. Poşetlerle alakalı düzenlemeyi geçtiğimiz günlerde size duyurmuş ve Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe gireceğine yer vermiştik. Haberlerimizin ardından poşet konusundaki düzenleme sağlandı ve poşetlerin ücretli olmasıyla alakalı düzenleme Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren artık marketler ve market zincirlerinde poşetler ücretli olarak müşterilere temin edilecek. Öyle ki bu düzenlemeyle, eskiden olduğu gibi bez çanta ve torba kullanımlarının amaçlandığını aktarmış ve düzenlemenin detaylarını ulaştırmıştık. Düzenlemeyle birlikte her poşet için marketlere 25 kuruşluk ödeme yapılacak.

POŞETLERDEN SONRA SIRA CAM ŞİŞE VE PLASTİK KAPLAR DÜZENLEMESİNDE

Poşet düzenlemesinin ardından yeni düzenlemenin plastik kaplar ve cam şişeler üzerine olduğu aktarıldı. Düzenlemeye yönelik detayları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kum şöyle aktardı:

" Biliyorsunuz dün itibariyle kanun, Resmi Gazete’de yayınlandı. 1 Ocak 2019 itibariyle plastik poşetlerimiz ücretli hale geliyor. 25 kuruş ücret alacağız. Yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımını, kişi başı bu 440 adete geliyor, bunu inşallah en kısa zamanda düşürmeyi hedefliyoruz. 40 adete kadar düşürmeyi hedefliyoruz. O manada, çevreyi korumak adına, plastik poşetlerin ücretlenmesi bizim için büyük önem arz ediyor ve inşallah 2019 itibariyle başlamış olacağız. Artık eski pazar çantalarımıza, filelerimize hep beraber dönmek istiyoruz. Diğer taraftan pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton kaplara, plastik kaplara ilişkin de yine bir uygulama geliyor. Bu uygulamayla birlikte bunu piyasaya süren firmalar, bu işlerin toplanmasına ilişkin bakanlığımıza bir bedel yatıracaklar. Pet şişe başına, cam şişe başına... Biz de bunların toplanması ile sıfır atık sisteminde geri dönüşümüne ilişkin bir sistem kurup, bu sistemde harcayacağız. Sıfır atık sistemiyle 2023 yılında yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Ve vatandaşlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı, yaşlılarımızı da bu kampanyamıza güçlü bir şekilde davet ediyoruz. "

Geri dönüşüm odaklı sistem

Poşetler, cam şişeler ve plastik kaplar konusunda geri dönüşümün sağlanması için projelerin uygulanacağı ve hayata geçirileceği vurgusunda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kum, eskiden olduğu gibi plastik poşetlerin yerine bez torba ve çanta dönemine hep birlikte geçişin amaçlandığını aktardı. Açıklamasında plastik, cam şişe ve kaplar gibi atıkların toplanmasında yeni bir sistem üzerinde çalışma yapılıp, sistemin işletilip geri dönüşüme katkıda bulunulacağına ve Türkiye' nin 2023 yılı itibariyle 20 milyar liralık bir tasarruf sağlaması hedeflerinin bulunduğunu vurguladı...