Türkiye’de vatandaşların yükümlü olduğu hallerden biri de vergiler olup özellikle ilgili tarihler içerisinde özellikle bazı durumlarda mükelleflerden kanunda yer alan suça yönelik bir tutarda ceza alınmaktadır. 9 Eylül itibari ile ise vergi cezası bulunan mükelleflere müjde niteliğinde bir açıklama geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında hazırlanan broşürde vergiler ve kesilen cezalar için indirim talep etme imkanı bulunduğu ifade edildi. Buna göre mükellefler, broşürde, son mevzuat değişikliklere göre vergi cezalarında indirim talep edebilecek. İşte ilgili konuya ilişkin yapılan açıklamalar ve detaylar.

Hangi Cezalarda Geçerli?

Mükelleflere kesilmiş olan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ile uzlaşılması halinde vergi ziyaı cezalarında indirim hakkı bulunuyor. İlgili cezalarda mükellefler, belirli oranda indirim talep ederek, kalan tutarın süresi dahilinde ödenmesine yönelik kolaylık tanınıyor. Bu indirim ilebir vergi aslına bağlı olmadan kesilen usulsüzlük cezalarına da uygulanabiliyor. Bu indirim hakkından mükellef ya da vergi sorumlusu olan cezanın muhatapları yararlanabiliyor.

Nasıl Yararlanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlana broşürde, ilgili ceza indiriminden yararlanmak için bazı durumların oluşması gerektiği yer alıyor. Buna göre ihbarnamenin mükellefe tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulunan vergi dairesine bir dilekçe ile başvuru yaparak vergi ve cezaların vadesinde veya teminat gösterilerek vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi gerektiği şartının sağlanması gerekiyor.

Uzlaşma durumunda, uzlaşılan vergi ya da farkının yüzde 75’inin belirlenen sürede ödenmesi, ayrıca ihbarnamenin de dava konusu yapılmış olması şartı da aranıyor. Cezalarda indirim oranları, vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı oranında uygulanıyor.

Süresinde Ödenmesi Önemli

Cezalarda indirim talebinde bulunan mükelleflerin kalan kısmı cezanın süresi içerisinde ödemesi gerekiyor. Bu süre içinde ödenmemesi durumunda ise mükellefler indirimden faydalanamıyor ve indirilen ceza tutarı da tekrar tahakkuk ediliyor. Bu duruma ek olarak teminat gösterilmesi nedeniyle verilen 3 aylık sürede ödeme yapılmamışsa da verilen süre normal vadeye dönüştürülüyor. Mükellefin göstermiş olduğu teminat paraya çevriliyor.

Ceza indirimine ilişkin detaylar ve indirime başvuru yapmak isteyen mükellefler için adres: ivd.gib.gov.tr