Okullarda, hastanelerde ve diğer kurumlarda çalışan toplum yararına programı yolu ile istihdam edilen geçici işçiler için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir kanun teklifi sunuldu.

Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol illere göre okulların daha güvenli daha temiz daha bakımlı olmaları için geçici istihdam yolu ile toplum yararına programı kapsamında 20.000 güvenlikçi personeli istihdam edildi.

TYP'YE SÜREKLİ İŞÇİ KADROSU İÇİN KANUN TEKLİFİ;

Haziran ayı içerisinde tamamlanacak olan TYP çalışanlarının görev süresi uzatılıp uzatılmayacağı konusunda çalışanlar taleplerini sosyal medya üzerinden dile getirmekteler. İşin olsa Sitesi üzerinden ise çok sayıda mesaj almaktayız. Bu konuda yapılan resmi açıklamaları aktarıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sunulan kanun teklifine göre “kamuda geçici işçi kadrosunda çalışan sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri geçici işçi çalıştırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunda” bir değişiklik öngörülüyor. İlgili kanun maddesinde geçici işçi kadrosunda çalışan işçilerin bağlı bulundukları SGK kurumundan yaşlılık emeklilik maaşı bağlaması erkek çalışanların 58 kadınların ise 56 yaşını doldurmuş olanlar için sürekli işçi kadrosuna geçiş yapamayacaklar. Çalışanların kıdem tazminatına ilişkin hususlar ise iş kanununun 14 maddesine göre kıstelyevm usulü ile gerçekleştirilecek.

2020 Haziran ayı toplum yararına programı kapsamında açıklanacak personel alımlarına daha önce istihdam edilen personellerin başvuru yapamayacak olması bu çalışanların işsiz kalmalarına ve sosyal güvencelerinin bulunmamalarına neden olacak. Özellikle koronavirüs döneminde özel firmaların personel alımlarının azaltılması edeniyle yeni iş alanlarının çok fazla olmaması nedeniyle adaylar sürekli kadroda istihdam edilmek taleplerini dile getirmekler. Bu konudaki resmi gelişmeleri açıklamaya devam edeceğiz.

Kanun Teklifi