Türkiye bilindiği üzere maden ve tarım ülkesi olarak bilinmektedir. Oluşumu 3. ve 4. zaman dilimlerinde olduğundan dolayı halen genç bir ülke olarak bilinmekte ve topraklarında çok sayıda mineral barındırmaktadır. Altın, gümüş, bakır, bor, tuz, çinko, fosfat vb. gibi bir çok mineralin bulunduğu Türkiye'nin en önemli madenlerinden birisi Bor mineralidir. Özellikle Bor denince akla gelen ilk yer Balıkesir Susurluk olarak bilinmekte olup gelen son dakika bilgisinde Türkiye'de ne kadar bor rezervi var, Bor satış fiyatları nedir, Bor rezervinin ömrü ne kadar? gibi soruların yanıtları resmen belli oldu.

Türkiye'de Ne Kadar Bor Rezervi Var?

Dünyada bor rezervinin 4,5 milyar ton olduğu bilinmekte olup Türkiye'de toplam bor rezervi 3,3 milyar ton olarak duyuruldu. Türkiye'de bor minerali dünyadaki toplam bor mineraline oranı yüzde 73 olarak belirtilmektedir. Türkiye bor minerali bakımından dünyada birinci sırada yer almakta olup yeni bor rezerverleri keşif dahi edilse Türkiye çok uzun yıllar zirvede kalmaya devam edecek.

Bor Rezervi Ne Zaman Bitecek?

Şuanki işleme ve çıkarma hesaplamaları yapıldığında bor rezervinin 3000'lüyıllara kadar daha olması bekleniyor. Yani 1.000 seneden önce bor rezervinin bitmesi ön görülmemektedir.

Bor Fiyatı Nedir?

Bor'u direkt olarak çıkararak ham madde olarak satan Türkiye bir tondan 150 dolar kazanç elde etmektedir. Ancak bu ürün işlenirse ürüne göre değişebilmekte olup 400 dolar, 600 dolar hatta tonu 1,5 milyon dolara kadar çıkabilir. Tabi rakamın buraya çıkması için tank, palet, zırh gibi askeri ürünlerin yapılması gerekiyor.