Terör örgütü, ülkemizi bölmek, devletimizi yıkmak ve milli birliğimizin bozulmasını isteyerek sivil halkımızı hedef almaktadır. Yaklaşık 5 yıl önce PKK yandaşları 35 ilimizde şiddet olaylarını gerçekleştirmiş ve 31 sivil vatandaşımızı ne yazık ki şehit etmiştir. Bu süreçte aynı zamanda Ankara da ve Suruç da bombalı eylemler yapılarak vatandaşlarımız hayatını kaybetmiştir.

Günümüzde sürdürülen Barış Pınarı Harekâtı ile PKK-YPG örgütü özellikle sivil vatandaşlarımızı hedef alarak roket saldırıları gerçekleştirmiştir. Bu saldırıda ise 7 sivil vatandaşımız şehit olurken 46 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik tarafından tazmin desteği verilmektedir. Terör sebebi ile zarar gören sivil vatandaşlara hem maddi hem de manevi destek verilmesi ‘’Sosyal Tazmin’’ olarak adlandırılmaktadır. 5233 sayısı Terör ve Terörle Mücadele kanunlarına göre zarar gören sivillere 3 farklı türde sosyal tazmin ödemesi gerçekleştirilmektedir.

YAPILAN ÖDEMELER;

  1. Sosyal tazmin ödemesi, terörden zarar gören vatandaşlara maddi destek sağlamaktadır.
  2. Yaralanan ve tedavi gören vatandaşların işlerinden mahrum kalmaması için iş kaybına karşılık verilen maddi destektir.
  3. Terör saldırısı ile vatandaşın vefat etmesi halinde aile fertlerine bağlanan ve her ay düzenli ödenen terör maaşının tazminidir.

Ayrıca terörden zarar görüp engelli olan vatandaşlara memur aylık katsayısı çarpılarak çıkan sonuç kadarı ile aylık destek verilmektedir. Memur aylık maaş katsayısı 0,138459 olduğuna göre 7000 gösterge rakamı ile çarpılması bizlere 969,21 TL sonucunu vermektedir.

  • Terörden zarar gören ve birinci derece engelli (%40-59) olan kişiler 969,21 TL para tutarının 4 katından 24 katına kadar tazmin verilmektedir.
  • Terörden zarar gören ve ikinci derece engelli (%60-79) olan kişiler 969,21 TL para tutarının 25 katından 48 katına kadar tazmin verilmektedir.
  • Terör sebebi ile hayatını kaybeden kişiler için ise 969,21 TL’ nin 50 katı tazmin verilmektedir.