Milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği temmuz zammı için gün sayılırken haziran ayı enflasyon oranının açıklanması ile birlikte zam oranı da netlik kazanacak. Fakat Merkez Bankası tarafından yapılan enflasyon anketine göre haziran ayı için enflasyon oranı yüzde 0,50 olarak tahmine dilmiş olup bu noktada ilk altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 5,09 olarak tahmin edildi. Tahmin edilen bu rakamın TÜİK tarafından da doğrulanması durumunda memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı ödemesi yapılacak. Peki tahmine göre memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı ne kadar olacak, işte detaylar.

Merkez Bankası Enflasyon Tahmini

Merkez Bankası'nın haziran ayı beklenti anketi çerçevesinde ekonomistler haziran ayı enflasyon oranını yüzde 0,50 olarak tahmin etti. Bu enflasyon tahmininin geçerli olması durumunda 6 aylık enflasyon oranı aynı zamanda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin zam oranı olarak yüzde 5,09 olarak belirlenmiş olacak. Aynı zamanda memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak enflasyon farkı ise yüzde 1,09 olarak belirlenmiş olacak.

Kim Ne Kadar Zam Alacak?

Merkez Bankası tahmin anketinden çıkan ankete göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 5,09 olarak hesaplandı. Buna göre emekli maaşları da bu oranda artış gösterecek olup 2000 yılından önce emekli olan SSK’lı vatandaşlara en düşük maaş 2 bin 111 TL’den 2 bin 219 TL’ye çıkacak. BAĞ-KUR’lu vatandaşlar için ise bin 784 TL olan en düşük maaş bin 874 TL’ye, memur emeklisi yani emekli sandığına tabi olan vatandaşlara ödenen en düşük emekli maaşı ise 2 bin 661 TL’den 2 bin 796 TL’ye yükselecek.

Ne Zaman Ödenecek?

Haziran ayına ilişkin enflasyon oranı TÜİK tarafından 3 Temmuz’da açıklanacak olup bu kapsamda emekli maşalarının ödeme tarihi de belli oldu. Memurlar zamlı maaşlarını 15 Temmuz'da alırken SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine de tahsis numaralarının son rakamına göre 17-29 Temmuz'da ödenecek. Memur emeklisine ödenecek olan maaşlar ise 1 ile 5 arasında yatırıldığı için bir sonraki ay fark alacak şekilde ödenecek.