Bugün taşeron işçilerini sevindiren bir açıklama geldi. Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam olmakla birlikte konu ile ilgili olarak bir işçinin konuyla alakalı olarak dava açması sonucunda davanın işçi lehine kabulü ile sonuçlanmıştı. Sağlık İş Sendikası tarafından açılan dava işçi lehine sonuçlanmasıyla birlikte yüzdelik dilimin işçiye ödenmesine karar verildi.

Karar Herkesi Kapsıyor Mu?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilmesi bekleniyor. Bu durumda karar emsal niteliğinde olup bunda sonra imzalanan iş sözleşmelerinde bu karar örnek teşkil edebilmektedir.

Yüzdelik Dilim Zammı Yapılacak Mı?

İşçilerin haklarında biri olan yüzdelik dilim ile ilgili olarak bireysel dava açan taşeron işçiler, kadroya alınmadan önceki maaşlarının asgari ücrete oranının kadroya alındıktan sonraki dönemlerde uygulanmasını talep ettiler. Taşeron işçilerin bu talepleri ise mahkeme heyetleri tarafından kabul edildi. Bu kapsamada işçilerin maaşları kadroya alındıkları dönemden sonraki asgari ücret oranına göre yeniden belirlenmiş oldu. Fakat henüz maaşlarına etki eden bir zam söz konusu olmamakla birlikte ilerleyen günlerde konu ile ilgili gelişmeler yaşanabilmektedir.