Binlerce taşeronun merakla beklediği 2020 yılı içinde yapılması beklenen toplu iş sözleşmelerinde maaşlara uygulanacak zam oranına ilişkin farklı gelişmeler gündemde yer almaya devam ediyor. Bu noktada özellikle uygulanacak olan zammın enflasyon ve kura göre yapılması gerektiğini önerenlerin yanı sıra yeni bir gelişmede ise işçiler maaşlara seyyanen zam verilmesini talep ediyor. Sosyal medya üzerinden taleplerini belirten ve seslerini duyurmaya çalışan taşeron işçiler, KHK ile alınan kamu işçilerinin 2 yıldır asgari ücretle çalıştığı, enflasyon farkı verilmediği ve yüzdelik dilim farklarının da ödenmediği belirtiliyor. İşçiler bu sebeple yapılacak olan iş sözleşmesi kapsamında en az bin TL seyyanen maaş talep ediyor.

Bakanlıktan Zam Çalışması

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından atılacak olan zam adımı merak edilirken gündemde ise yer alan birtakım oranlar bulunuyor. En son seyyanen zam talebi yapılmış olup genel olarak ise en olası görülen oran olarak yüzde 15 yer alıyor. Yüzde 15 zam oranı asgari ücret zam oranı olmakla birlikte özellikle enflasyon oranının da üzerinde olması sebebi ile olası olarak görülüyor. Fakat yüzde 15’in yanında yüzde 12 ve yüzde 17,5 oranında zam da masada bulunan diğer teklifler. Tüm çalışanlara eşit olarak seyyanen 1000 TL zam yapılması ise bir diğer önerilen teklif olarak ifade edildi.

Görüşmeler Ne Zaman Başlayacak?

İşçi sendikaları ile bakanlık arasında gerçekleşecek olan görüşmelerin korona virüs sebebi ile ertelenmesi gündeme gelmişti. Bu noktada İş Sendikasından ya da Çalışma Bakanlığından herhangi bir açıklama gelmemiş olsa da görüşmelerin 15 Ağustos 2020 tarihi ile 15 Eylül öncesi gerçekleşmesi bekleniyor. Zira Cumhurbaşkanı tarafından görüşmelerin uzatılması da mümkün. İmzalanan sözleşmeler belediyelerde çalışanlar için haziran ayı sonunda, diğer kamu kurumları için ise 31 Ekim 2002 tarihinde sonra erecek.

Görüşmelerde ayrıca yüzdelik dilim, tayin hakkı gibi sosyal ve mali hakların da ele alınması bekleniyor. Özellikle yüzdelik dilim ile ilgili olarak işçilerin açmış olduğu bireysel davaların lehte olduğu biliniyor. Bu sebeple görüşmelerde bu talebin de yer alması muhtemel.