Korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik zorluk taşeron ve kamu işçileri olmak üzere birçok çalışanı olumsuz etkiliyor. Bu zorlu şartlarda ekonomik bir destek almak isteyen 4D’ye tabi kamu, taşeron işçilerine her yıl 4 taksitte ödenen son taksitinin ne zaman ödeneceği ise merak edilen konular arasında. İşçilere bu yılın son tediye ödemesi yakında yapılacakken aynı zamanda Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bir zam da uygulanacak. Ekim ayının sonuna doğru yapılması beklenen görüşmede zam oranı ve diğer mali ve sosyal haklarda taleplerin kabul edilmesi bekleniyor.

4. Tediye Ödemeleri Ne Zaman?

6772 sayılı kanun kapsamına çalışan işçilere ilgili Resmi Gazete kararı ile her yıl 4 taksit olmak üzere tediye ödemesi yapılması kararlaştırılmış olup 2020 yılına ait olan ödemelerin ilki 31 Ocak, ikincisi 22 Mayıs ve üçüncüsü ise 27 Temmuz tarihi ile ödendi. Son taksitin ise 14 Aralık 2020 tarihinde ödeneceği ifade edildi. 900 bin işçinin yararlandığı bu ödemeler işçilerim 13 günlük ödemenin almış olduğu brüt ücret üzerinden hesaplama gerçekleşmekte olup kesintiler de düşüldüğünde 52 günlük ikramiye tutarı yaklaşık olarak 3 bin 646 TL olarak hesaplanıyor.

Tediye ödemelerinden ilgili kanuna tabi olan genel ve katma bütçeli kamu kurumlarında, özel bütçeli idarelerde, KİT’lerde belediye ve özel idarelerde çalışan kamu işçileri yararlanabiliyor.

TİŞ Zammı Görüşmeleri Ne Zaman?

Kamu kurumlarında çalışan binlerce işçinin merak ettiği bir diğer konu ise toplu iş sözleşmesine ilişkin görüşmelerin ne zaman başlayacağı. Taşeron işçiler sözleşme bitiş tarihi olan 31 Ekim tarihinden sonra toplu iş sözleşmesi kapsamında taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nayani hükümete iletecek. Bu noktada görüşmelerin ise ekim ayı içerisinde yapılması bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı ile Türk İş Sendikası'nın 2020 Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin eylül ayı içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Özellikle görüşmelerde işçilerin talep ettiği hakların başında görev tamını, yüzdelik dilim talebi bulunuyor. Bunun yanı sıra en az asgari ücret düzeyinde bir artış beklenmekte olup zam oranı belirlenirken enflasyon gibi faktörlerin de değerlendirilmesi diğer talepler arasında bulunuyor.