2018 yılında kadroya geçen yaklaşık 900 bin işçi için 27 Mayıs tarihi itiabri ile tediye ikramiye ödemeleri yapıldı. 2020 yılı ikinci dönem tediye ödemeleri ise Ağustos ve Aralık ayında yapılacak. Taşeron İşçisi Kimdir? Hangi Sektörlerde Çalışır?

Günümüzde sık sık karşımıza çıkan taşeron işçileri hakkında bilinmesi gereken hususlar vardır. Kamu kurumları ve kuruluşlarda hizmet veren, ihaleleri kazanan devlet de kamu hizmeti yapan işçi sınıfına taşeron denilmektedir. Taşeron hem devlet de hem de özel sektörde oldukça yaygın bir sektördür. Genellikle; temizlik, sağlık, park-bahçe, bilgi-işlem, büro işleri, çöp toplama, sekreterlik, şoförlük, aşçı, hastanede danışma (yönlendirme) ya da servis elemanı gibi çeşitli işler yapmaktadır.

SGK İŞLEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Taşeron işçileri için 2018 yılında SGK konusu gündeme gelmiş ve düzenlemeler yapılmıştır. Kamu ve kuruluşlarda çalışan taşeron işçileri kadroya geçerek SGK’ ya bağlanmaktadır. Taşeron işçilerinden kadroya geçen sigortalı kişilerin SGK işlemleri hakkında bilinmesi gereken hususlar vardır. Sigortalı olacak taşeron işçileri için işleriyle ilgili iş kodu verilmekte ve dosya açılmaktadır. Bu dosya da sigortası yapılan kişilerin SGK yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Taşeron sektöründe işçi kadrosu için personel çalıştırma sözleşmeleri yapılmaktadır. İşe giriş bildirgesi, hizmet belgesi ve aylık primler ile işten ayrılma bildirgesi göz önüne alınarak yasal süre haricinde verilen diğer belgeler dikkate alınmayacaktır. Kadroya alınan taşeron işçileri öncelikle giriş bildirgesi, aylık primleri ve hizmet belgesi doğrultusunda işveren kişi tarafından dosya açılmaktadır. 2017 yılından itibaren taşeron işçilerinin SGK’ lı olması kanunlar çerçevesi ile zorunlu kılınmıştır. Her işte olduğu gibi taşeron işçilerinin de Sosyal Güvenlik Sigortasının olması gerekmektedir. Gelişmeleri takip etmek için TIKLAYIN

Editör: TE Bilisim