Ülkemizde bilindiği üzere süt ineği sahibi olan çiftçiler sağdıkları sütleri kooperatiflere ya da süt firmalarına satarak kazanç elde etmektedir. Buna göre Türkiye geneli şu anda süt üreticlerinin ortalama olarak sütü firmalara litresini 1 TL gibi bir rakama sattıklarını bilinmektedir.

Süt üreticilerinin yaptıkları açıklamalara bakıldığında yıllardır marketerde satılan süt ürünlerine her sene belirlenen yüzdelik dilimler ile zam yapıldığı ancak firmaların süt alış fiyatının değişmediği ve halen sütten elde edilen kazancın aynı olduğu, enflasyon rakamlarının yükselmesi ile dayanmanın zor olduğunu dile getirdiler.

50 KURUŞ ZAM GELEBİLİR!

Süt üreticilerinin yaptığı açıklamalar dikkatle incelendiğinde alış fiyatına en az 50 kuruşluk zam yapılması gerektiğine yönelik ifadeler bulunuyor. Tabi üreticiden 50 kuruş zam ile süt alınırsa tüketiciye bu oran da neredeyse 75 kuruşa kadar yansıtılabilir. Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar muhakkak suret ile süte zam yapılması gerektiği ve asıl olması gereken süt fiyatının 2 lira olduğu belirtildi. Buna göre süt ürünlerine zam gelecek mi henüz net olarak belli değil. Ancak üreticiler satış fiyatının az olduğundan yakındığı için üretimde azalma meydana gelebilir. Üretimin azalmaması için süt ve süt ürünlerine zam gelebilir.