Sosyal medya üzerinden Koronavirüs'e iyi geldiği ile ilgili rüya gördüğünü açıklayan bir kadının anlattıkları video paylaşım üzerinden hızla yayıldı. “Mardin Cizre'de bir kadın rüya görmüş Peygamber Efendimiz sumak su ile karıştırılarak için Allahın izni ile bu hastalığı biterecek mesajları” hızla yayıldı. Peki bunun doğruluğu nedir? Sumak suyu koronavirüse iyi gelir mi? Doğrumu yoksa bir çok uydurma haber gibi buda mı gerçek dışımı?

Sumak rüyası doğrumu tam bilinmese de bir gerçek var ki sumak tüketimi hızla arttı. Vatandaşların olay karşısında “sumak zaten faydalı bir besin, ne olur ne olmaz tüketelim biz yinede” diyerek Şokta A101 ve Bimde sumak varmı diyerek alı verişe çıktılar bile.

İLAHİYAT PROFESÖRÜNDEN SUMAK AÇIKLAMASI;

Prof. Dr Mustafa Karataş konu ile ilgili sosyal medya üzerinde yaptığı açıklamada son günlerde peygamber efendimizi rüyasına gördüğü ifade edilen vatandaşların sumak, bal ve süt gibi paylaşımları doğru bulmadığını, islamın temel prensibi rüya ile amel edilmez olduğunu. Aksine bunun bir ters etkide yapabileceğini. Bazı vatandaşların ben denedim olmadı kötü yorumlara da neden olabileceği ifade etti. Her şeyi ehline sorulması gerektiği ile ilgili bir kıssas anlatan Mustafa Karataş paylaşımları doğru bulmadığını ifade etti.

SUMAK FAYDALARI, NERELERDE KULLANILIR?

Sumak esasen ağız kokusu şikayetlerinde diş eti problemlerinde ağız enfeksiyonlarında kullanılabilen gıdadır. Ağızda yara oluşumunu engeller. Güçlü bir antiseptik özelliği vardır. Sumaktan elde edilen çay enfeksiyon ve bakterileri vücuttan atamakta faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde faydası olacaktır.

SUMAK ÇAYI – SUYU HAZIRLANIŞI

Sumak suyunun hazırlanışında su bardağı ile 1.5 suyun kaynatılması, içine sumak atılması ve 5 dakika sonra ocaktan alıp ılımasının ardından tüketilmesi uygun olacaktır. Diyabet hastaları için ve yüksek tansiyonda da sumak tüketilmesi gerekir. Her besinde olduğu gibi sumak fazla tüketmek zararlıdır. Ateş düşürücü özelliği vardır. Beyin sağlığını korur. Zayıflamak içinde ideal bir besindir. İştahsızlıklarda vücut direncini arttırır.

BİMDE SUMAK VARMI?

Perakende satış mağazalarından Bimde sumak satılı vardır. A101 şok migros gibi gıda marketlerinde de sumak satışı bulunuyor. Baharat reyonlarında bu ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Sumak fiyatları marketlerde farlılık göstermektedir. Normal fiyattaki bir marka için değerlendirmek gerekirse 150 Gr sumak fiyatı 9 Tl gibi bir ücretten satışa sunuluyor.