Bazı alkollü içecekler ile tütün ürünlerinde sigarada ötv ve kdv artışı sonrası zam gerçekleşti. Sigara ve alkol zammında en düşük sigaranın 54 kuruş arttığı biranın ise 42 kuruş arttığı açıklandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belli periyotlarla üretici fiyat endeksine göre maktu vergilerde artış yapılıyor. Habertürk Gazetesinde yer alan habere göre ÖTV Kanununda Temmuz ayındaki gerçekleştirilen değişiklere göre güncelleme yapıldı.

SİGARA ZAMMI;

Daha önceki asgari maktu vergisi 0,2676 lira iken son değişiklik sonrası 0,2895 olarak güncellendi. 3 Temmuz tarihi itibari ile fiyatlar güncellenebilecek iken buna göre en düşük sigaradaki zam 54 kuruş olacak. ÖTV oranı 5,79'dan 6,24'e yükseldi.

GÜNCEL SİGARA FİYATLARI NE OLACAK?

Henüz sigara vergi artışları sonrası güncel fiyatlar açıklanmadı. Firmalar tarafından belirlenecek olan sigara fiyatlarının belli olmasının ardından gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz. Daha önceki fiyatlara göre sigara ürünlerinden LD 11,00 Tl, Samsun 11,00 Tl, parlament 15,00 Tl, Marlbora 15,00 Tl olarak satılmaktaydı. Bu fiyatlara zam sonrası, 54 kuruş daha artış olacak. Ocak ayında yapılan değişikliklerde nispi vergi yüzde 67’ye çıkartıldı. Ürünlerdeki artış 4 Tl olacak iken firmalar 2 Tl olarak fiyatlara yansıttı. Bütçeye gelir etkisinin ne kadar olacağı da belli oldu. 2019 yılı sonunda bütçe açığının yüzde 8’i sigara zammından karşılanabilecek. Buna göre bütçeye 6,4 milyar sigara zammı ile gelir sağlacak.

İŞİN OLSA