Türün ürünleri ile alkol ürünleri imalatı, satışı ve kullanıcılara ulaşmasına kadar gerekli olan üretim ve satış aşamalarında bazı vergi oranları ve başvuru bedeli ile gerekli olan faaliyet izinleri için zamlar yapıldı. Resmi Gazetenin 22 Ocak 2020 tarihli kararında açıklanan tebliğlere göre sigara zamlarına neden olan yeniden değerleme oranında Yüzde 22,58 Tl artış oldu. Ayrıca üreticilerin dağıtımlarında ya da tesis açmalarında izinler için gerekli olan bedeller için artışlar var. Diğer yandan 2020 yılından itibaren tek tip yeni sigara paketlerine geçiliyor. Kullanıcılar fiyat artışları nedeniyle en ucuz sigaranın hangisi olduğunu araştırmaktalar. Sigara fiyatlarına zam varmı? İşte detaylar..

2020 SİGARA ZAMMI VAR MI?

Yeni yıla girilmesi ile sosyal medya üzerinden sigara zammı olup olmayacağı en çok konulan konular arsında yer aldı. Bazı firmalar ait fiyat listeleri sosyal medya üzerinden hızla yayılsa da yetkili firma bu fiyat listesinin geçersiz ve zam iddialarının asılsız olduğu konusunda açıklama yaptı. En son sigara zammı 2019 Yılının Ocak ile Temmuz aylarında gerçekleştirildi. 

VERGİ ARTIŞLARI;

Toptan ve perakende sigara satış izini almak için gerekli olan belgelerin 2020 yılından itibaren uygulanacak rakamlar belli oldu. Toptan satış belgesi 8.700 Tl, Perakende satış için il merkezlerinde 450 Tl, ilçe merkezlerinde ise 300 tl, diğer mahallerde ise 110 Tl olacak. Alkol ürünlerinin satışı iççin ise büyük şehirlerde 1870 TL, diğer mahallerde 750 Tl olacak. Nargilelik ürünler için ise il merkezleri ve büyük şehirlerde 4.599 Tl diğer mahallerde 4180 Tl olacak.

Üreticilerin işletme tesisi kurmak uygun belgesi almaları için 66300 Tl ödeme yapmak zorunda, işletme tesislerin faaliyete uygunluğu için ise 132.600 Tl ödeme yapacaklar. Tütün ticareti için 66630 Tl tütün ticareti yetki belgesi vize işlemleri bedeli 6630 tl olarak açıklandı. Resmi gazetede açıklanan vergi ve tesis kurmak işletmek için alınan ücretlerdeki yeni oranlar tütün ürünlerinde fiyat artışlarına neden olup olmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Gelişmeler olduğunda aktarmaya devam edeceğiz.

İŞİN OLSA