Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sebebi ile tüm dünyada birçok sektör durma noktasına gelmiş bulunuyor. Bu sektörlerden biri de otomobil sektörü olup özellikle ülkemizde duran üretimler ve artan döviz kuru sebebi ile yetkililer düşük fiyatla ikinci el araç sahibi olmak isteyenleri uyardı. Araç sahibi olmak isteyenlerin elini çabuk tutması için son fırsatın olduğunu açıklayan yetkililer fiyatlara en az yüzde 7 zam geleceğini ifade etti.

Yetkililer Uyardı

Yeni Şafak’a konuşan Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız tarafından yapılan açıklamada “Faiz oranları düştükçe ikinci el araçta hem fiyat yükseliyor hem de hacim artıyor. 2018'den bu yan kur yaklaşık yüzde 54 yükseldi. Sıfır ve ikinci el araç fiyatları da bu etkiyle birlikte yüzde 44 artmış oldu. Salgın etkisini yitirirse ikinci bir dalga ile karşılaşmazsak fiyatlar yüzde 7 daha yükselebilir.Şu an araç almak için en doğru zaman diyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

Bu noktada özellikle pandemi başındaki oranlara geri geldiklerini de açıklayan Ayyıldız, iyileşmenin devam etmesi durumunda sıfır araç pazarının 550 bine, ikinci el pazarının ise 8 milyona ulaşacağını da vurguladı.

Arz Sorunu Var

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın tarafından yapılan açıklamada da bir şekilde fiyatların artışa geçileceği ifade edildi. Yalçın:

"Şu anda, 2. el araç fiyatları yaşanan talep patlamasından dolayı yükselmeye devam ediyor. Markalar, mayıs ayı itibariyle yeniden üretime döndü ama bu dönüş az kapasite ve az üretimle gerçekleşiyor. Yani önümüzdeki mayıs, haziran ve temmuz döneminde de ikinci ele olan talep devam edecektir. Diğer yandan, kurdaki artışın araç fiyatlarına yansıması nedeniyle sıfır kilometre fiyatlarının bugünden yüzde 7-8 oranında daha yukarıda olacağını öngörmekteyiz.

Sonuç olarak, ikinci elde yükselen fiyatların geri gelmeyeceğini, aksine belirli bir ölçüde artmaya devam edeceğini düşünüyoruz" ifadeleri ile fiyatların önümüzdeki aylarda artışa geçebileceğini vurguladı.