Ekonomik problemlerden ötürü hepimiz zaman zaman bankalardan kredi çekmek ya da kredi kartından hiç istemediğimiz o harcamaları yapmak zorunda kalıyoruz. Öyle ki bu harcamaların da zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle başka çaremiz kalmamışsa önüne geçemiyoruz ve kredileri arka arkaya alıyor, kredi kartlarımızı adeta patlatıyoruz. Halk tabirindeki ifadesiyle kredi kartlarını patlatmak, yani hiç limit bırakmamak ve ödeyemeyecek duruma gelmek, hiç istemediğimiz ancak zaman zaman karşı karşıya kalabildiğimiz bir durum. Bu durumdan kaynaklı da alınan kredilerden veya yanlış kullanılan kredi kartları nedeniyle, bankadaki sicilimiz bozulabiliyor. Bu sicil, bankalardan yeni kredi çekmeye çalışırken ya da kredi kartı almaya çalışırken karşımıza çıkabiliyor.

Banka sicili nasıl bozulur?

Banka sicili, aslında birçok kişi tarafından da bilinen kredibilite puanı yani diğer bir deyişle kredi notu olarak aktarılabilir. Kredi notu, bir kişinin bankalar sisteminde kayıtlı ticari faaliyetlerinin kayıt altına alınmasıyla oluşuyor. Siz bir kişi de olsanır, şirkette olsanız faaliyetleriniz ticari faaliyetler olarak düşünülür ve içerisinde para akışı geçen işlerinizin tamamı kayıt altına alınarak farklı puanlama sistemleriyle puanlanır. Bu puanlamalara olumsuz yönde etki eden şeylerden iki tanesi de kredilerin zamanında ödenmemesi, kredi kartı borçlarının vaktinde yatırılmaması ya da yapılandırma sürecine gidilmesidir. Kişinin kredi notu bu hareketlerden etkilenerek, kredi çekemeyecek veya kredi kartı alamayacak düzeye gerileyebilir.

Kredi notu nasıl yükseltilir, sicili bozuk olanlara kredi veren bankalar hangileridir? Kredi veren bankalara nereden ulaşılır? İşte tüm detaylar

Kredi notunuzu yükseltmek için problem yaşadığınız bankadaki hesabınıza veya kredi kartınıza nakit para girdisi sağlayın. Faturalarınızı düzenli olarak bahsi geçen bankadan ödeyin, içeride mutlaka fazla bakiye bulundurun. Otomatik ödeme talimatları verin ya da yüklü miktarlarda para giriş çıkışları yapın. Kredi notunuzun zaman içerisinde yükseleceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca alabildiğiniz küçük kredi miktarlarını alıp, kısa sürede ödeyerek de bu işlemi daha sağlıklı kılabilirsiniz. Bu noktada sicili bozuk vatandaşlara kredi veren bankalar ise henüz çok müşterisi bulunmayan, müşteri edinmeye çalışan küçük bankalardır. Büyük bankalar yerine küçük bankalarla görüşerek, hem onlara yeni bir müşteri kazandırabilir, hem de kredinizi çekebilirsiniz.