Ülkemizde emekli olmak isteyen vatandaşlar, özellikle erken emekli olmak için çalışmakta olup bu durumda ise emeklilik şartlarının yanı sıra birtakım durumların da kendilerinde bulunması gerekmektedir. Özellikle bir an önce emekli olabilmek için çalışan milyonlar kişiyi ilgilendiren haberde ise 4A, 4B ve 4C olmak üzere bireylerin 10 yılda emekli olabilmesi mümkün olabilmektedir. Takvimin haberine göre 10 yılda emekli olmak için sağlanması gereken şartlar kadın ve erkeklerde farklı olmaktadır ve bu sebeple de kadın ve erkeklerin 10 yılda emekli olabilmesi için farklı durumlar söz konusudur.

10 Yılda Emekli Olmak

Emeklilik hayali kuran birçok kişiyi sevindiren haber çerçevesinde açıklanmış olup bu noktada 10 yılda emekli olmak isteyenler için şartlar şu şekildedir. Öncelikle 10 yıldan emekli olmak isteyenler 3600 günden emekli olacak kişilerdir. Bu sebeple de kadınlar ve erkekler için sağlanması gereken genel şartlar arasında ise en az 3600 prim gün sayısı olması, sigorta prim başlangıcının 08.09.1999 tarihinden önce veya bu tarihte yapılmış olması gerektiğidir. Bu şartları sağlayan kadınlar 54, erkekler ise 55 yaşlarını doldurmaları durumunda emekli olmaya hak kazanmaktadır.

Çalışmadan 3600 Prim Gün

Özellikle, emekli olmak için çalışmaya gerek olmadığı ifade edilmekte olup 3600 prim gün şartı erkeklerin sigortadan yaptıkları askerlik borçlanması, kadınlar için de 3 çocuk olması durumunda yapacakları borçlanma ile sağlanabilmektedir. Böylelikle erkekler için 540 gün, kadınlar da tam 2 bin 160 gün kazanabilmektedir. Bunun yanı sıra BAĞ-KUR primi yatıranlar için de aynı durum söz konusu olmakla birlikte bu durumdan sadece 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olması gerekmektedir. Bu tarihten sonra ise 3600 şartları sağlansa bile emekli olmak mümkün olmamaktadır.